Trećina Crnogoraca u strankama

Crnogorci su kroz istoriju prepoznati kao narod koji voli da "bistri politiku", evidentno je i da su shvatili da se preko članstva u partiji dolazi do brojnih privilegija, pa s toga ne čudi podatak da je trećina odraslog stanovništva učlanjena u neku od političkih stranaka, navodi Radio Slobodna Evropa.
Crnogorci su kroz istoriju prepoznati kao narod koji voli da "bistri politiku", evidentno je i da su shvatili da se preko članstva u partiji dolazi do brojnih privilegija, pa s toga ne čudi podatak da je trećina odraslog stanovništva učlanjena u neku od političkih stranaka, navodi Radio Slobodna Evropa.

Nedavno su crnogorski mediji objavili podatak prema kojem preko 150 hiljada građana ima partijsku knjižicu, što znači da je trećina odraslog, odnosno birački sposobnog stanovništva u političkim partijama. Prvi komentari i ocene javnosti zašto je svaki treći građanin u strankama govorili su da je razlog tome interes, jer se smatra da se u Crnoj Gori do raznih privilegija, posla, stana ili otvaranja nekog biznisa najlakše dolazi preko članstva u političkoj partiji, u najvećem broju u onim vladajućim.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kaže da crnogorsko društvo već dugo ima "partitokratiju kao dijagnozu" i da je to značajna prepreka za demokratski razvoj Crne Gore.

"Naravno da takva klima uvodi dominatno loš obrazac ponašanja u kojem se građani opredeljuju za članstvo u političkim partijama ne na bazi programa tih partija ili učinaka u reformi društva, već na bazi pretpostavljene koristi", navodi Uljarević.

Prema njenom mišljenju, na taj način se dalje proizvodi jedan začarani krug u kojem se ni same partije ne razvijaju kvalitativno, jer nemaju potrebu da se na tržistu istču programima ili učincima, ili doprinose unapređenju javnih politika i praksi, već njihov fokus ostaje samo na samoodržanju, što rade preko zarobljavanja institucija kojima hrane svoju partijsku infrastrukturu. Da li su interesi i jedini, preovlađujući razlog što je tako veliki broj građana uključen u politički život Crne Gore priča je, kako navodi RSE, koja definitivno ima širi kontekst.

Književnik i publicista Rajko Cerović tumačeći moguće druge razloge za to ističe da taj refleks "da ako si blizu vlasti nešto si privilegovan" u velikoj meri postoji, ali postoje i nešto drugo - da Crnogorci ne pristaju na banalnost, ne pristaju da budu samo zemljoradnici i stočari i zanatalije, nego hoće da pripadaju nekim elitama.
"Otuda i to veliko prisustvo građana u političkim partijama. Oni, možda, nisu ni svesni toliko koliko to nema baš nekog velikog značaja ali pripadaju nekome, imaju svoje lidere i tako dalje", objašnjava Cerović.

Da je dobra okolnost što su Crnogorci u tolikom broju zainteresovani za politiku smatra profesor Fakulteta političkih nauka Ratko Božović, koga oni podsećaju na antičke Grke i njihov doživljaj učešća građana u političkom životu.

"No, kada u celu priču uđu preterane političke strasti i idolopoklonstvo onda to ne valja, primećuje profesor i dodaje da se "boji da ponekad te strasti mogu biti neumerene", a loše je kada nema mere u svemu tom, jer onda ne može da bude ni odgovornosti.

Inače, poslednji podaci koje je portal CDM dobio od partija u Crnoj Gori pokazuju da Demokratska partija socijalista ima najveći broj partijskih članova, i to preko 100.000, u manjoj članici vladajuće koalicije - Socijaldemokratskoj partiji nešto više od 10.000 članova, dok je u opozicionim partijama značajno manji broj građana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.