NATO šalje trupe ka istoku?

NATO će danas odlučiti o jačanju snaga na istoku Evrope i stvaranju šest komandnih centara kao odgovor na "agresiju Rusije u Ukrajini".
NATO će danas odlučiti o jačanju snaga na istoku Evrope i stvaranju šest komandnih centara kao odgovor na "agresiju Rusije u Ukrajini".

"Moramo da donesemo važne odluke o jačanju naše kolektivne odbrane", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg po dolasku na sastanak ministara odbrane zemalja Alijanse u Briselu.

Na samitu NATO-a u Velsu u septembru šefovi država i vlada odlučili su da pojačaju svoju odbranu posle aneksije poluostrva Krim Rusiji i sukoba u istočnoj Ukrajini. Na današnjem sastanku u Briselu trebalo bi da konkretizuju tu odluku.

"To je odgovor na agresivne reakcije Rusije, koja je prekršila međunarodno pravo i sebi pripojila Krim", rekao je Stoltenberg i dodao da će se danas odlučiti o sastavu novih snaga od oko 5.000 vojnika, koje bi stupile na dužnost 2016. godine.

Na sastanku će biti reči o formiranju šest komandnih centara u centralnoj Evropi, među kojima su tri baltičke zemlje, Poljska, Rumunija i Bugarska. Nemačka će u "test fazi" staviti oko 2.700 svojih vojnika na raspolaganje NATO u planovima Alijanse da, povodom ukrajinske krize, ojača snage za brzo dejstvo.

Snage za brzo delovanje trebalo bi da budu povećane na 30.000 ljudi, među kojima će 5.000 biti sposobno da se za nekoliko dana prebaci u krizne regione, saznaju danas nemački mediji, navodeći da brojka o broju nemačkih vojnika nije potvrđena.

Nemački ministar odbrane Ursula fon der Lajen je ukazala na planove Alijanse o formiranje snaga za brzo reagovanje i postavljanju šest komandnih štabova na istoku Evrope - u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj i, kako javljaju mediji u izveštajima sa sastanka ministara odbrane NATO zemalja u Briselu, navela da će se Nemačka tu adekvatno angažovati.

Trupe za brzo delovanje NATO trebalo bi da pred Rusijom, povodom ukrajinske krize, pokažu da Alijansa svoje istočne partnere "ne ostavlja na cedilu", ocenjuju mediji i prenose da je fon der Lajen te planove Alijanse protumačila znakom jedinstva i odlučnosti saveza i ukazala da će time postati "fleksibilniji, brži i snažniji za reagovanje".

Nemačka štampa ocenjuje da nasilje u Ukrajini raste i da "Rusija i dalje povređuje međunarodno pravo tako što separatiste podržava naoružanjem, obukom i trupama".

  • Y

    05.02.2015 19:07
    Bez upitnika na kraju vesti_3
    RU je nagovestila odgovor: poprište boja mogu postati severno i centralnoevropske države. Možda je zato Džon Keri, izgubivši pritom podršku Nemačke i Francuske, prilikom današnje posete Kijevu, "uvukao rogove" i, za sada, USA neće UKR isporučivati avione i raketnu tehniku. Ili se samo radi o taktičkom manevru "umirivanja" RU? Saznaćemo uskoro...
  • Y

    05.02.2015 19:02
    Bez upitnika na kraju vesti_2
    NATO povećava prisustvo avijacije u Poljskoj, Estoniji i Litvaniji. Vreme preleta iz Estonije do granice RU je 8 minuta, do St. Peterburga - 12 minuta. Na nebu se rotira 16 lovaca, podržanih "avaksima". Avioni NATO mogu da ponesu 200 nuklearnih bombi sa slobodnim padom. U Baltičkom i Sredozemnom moru nalaze se 3 taktičke grupe vojnih brodova, sa pešadijskim jedinicama. Snage za brzo reagovanje spremne su da stupe u punu bojevu gotovost za 48 časova. Kancelarija vojnog atašea USA u Kijevu i Pentagon u stalnoj su razmeni poverljivih informacija. Tako da USA i NATO postaju direktni učesnici unutarUKR krize.
  • Y

    05.02.2015 18:51
    Bez upitnika na kraju vesti_1
    Vojni budžet USA za 2016. projektovan je na 534 mlrd. $, što je više za 35 mlrd. $ od ikada zabeleženog vojnog budžeta USA. Od toga samo 51 mlrd. $ ide na borbu sa radikalnim islamom i talibanima. Ali se zato većina ovih sredstava usmerava na porast bojne gotovosti NATO. U Pribaltiku su već prebečeni specijalni diverzantski korpusi snaga USA. Na dežurstvo u Poljskoj i Pribaltici stupa Drugi oklopno-tenkovski bataljon, sa bazom u nem. gradu Filzeke, a pod komandom USA pešadijskih snaga, uz 100 vojnih specijalaca 4. pešadijske divizije USA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.