OEBS: Sve učestaliji onlajn napadi na novinarke

Nužna je hitna akcija na suprotstavljanju sve učestalijim onlajn napadima na novinarke, apelovala je predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Nužna je hitna akcija na suprotstavljanju sve učestalijim onlajn napadima na novinarke, apelovala je predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Istraživanja o uznemiravanju i nasilju nad novinarkama ukazuju da se više od 25 odsto takvih slučajeva dešava na internetu. Takođe je utvrđeno da žene novinari otprilike tri puta češće bivaju izložene uvredljivim komentarima na Tviteru nego njihove muške kolege, stoji u saopštenju OEBS-a.

Za neke novinarke su onlajn pretnje silovanjem i seksualnim nasiljem postale deo svakodnevnog života, dok druge doživljavaju teško seksualno uznemiravanje i maltretiranje. "Najčešće se radi o novinarkama koje izveštavaju o kriminalu, politici i osetljivim, a nekad i bolnim temama kao što su tabui i dogme u našem društvu. Tim onlajn napadima se više nastoji da se novinarke ponize kao žene, nego što se komentariše sadržaj novinarskih tekstova", ističe Mijatović.

Naglašavajući da je bezbednost novinara preduslov za slobodno izražavanja i slobodu medija, ona ocenjuje da je u pitanju opasan trend s kojim se treba hitno pozabaviti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.