"Bez Grčke sledi raspad evrozone"

Ukoliko Grčka bude prisiljena da napusti evro zonu, druge države će je neminovno slediti i monetarni blok će doživeti kolaps, izjavio je danas u Rimu grčki ministar finansija Janis Varufakis, što je naišlo na oštre kritike Italije.
Ukoliko Grčka bude prisiljena da napusti evro zonu, druge države će je neminovno slediti i monetarni blok će doživeti kolaps, izjavio je danas u Rimu grčki ministar finansija Janis Varufakis, što je naišlo na oštre kritike Italije.

U intervjuu za italijansku državnu TV mrežu RAI, Varufakis je rekao da problemi grčkog duga moraju biti rešeni u sklopu odbacivanja politike štednje za celu evro zonu. "Evro je slab, on je poput kule od karata, ukoliko izvučete grčku kartu, ostale će se srušiti", rekao je Varufakis.

Evrozona se suočava sa rizikom fragmentacije ukoliko se ne suoči sa činjenicom da Grčka, i ne samo Grčka, nije u stanju da plati svoj dug prema sadašnjim uslovima, rekao je Varufakis. "Upozorio bih svakog ko razmatra stratešku amputaciju Grčke iz Evrope, jer je to veoma opasno."

"Ko će biti sledeći posle nas? Portugal? Šta će se dogoditi kada Italija otkrije da je nemoguće da ostane unutar 'ludačke košulje' mera štednje?", upitao je Varufakis. Varufakis i grčki premijer Aleksis Cipras naišli su na prijateljske reči, ali ne i na podršku za preispitivanje grčkog duga od svojih italijanskih kolega tokom posete Rimu prošle sedmice.

Varufakis je, međutim, rekao da su stvari drugačije iza scene. "Italijanski zvaničnici, ne mogu da vam kažem iz koje velike institucije, prišli su mi da mi kažu da nas podržavaju, ali da ne mogu da kažu istinu, jer Italija takođe rizikuje bankrot i strahuje od reakcije Nemačke", rekao je Varufakis.

"Budimo realni, situacija sa italijanskim dugom je neodrživa", kazao je Varufakis, što je naišlo na oštar odgovor italijanskog ministra ekonomije Pjera Karla Padoana, koji je na Tviteru napisao da je italijanski dug "solidan i održiv".

Varufakisove primedbe "nisu na mestu", rekao je Padoan i dodao da Italija radi na evropskom rešenju za probleme Grčke za šta je neophodno "uzajamno poverenje". Varufakis je, takođe, rekao da će njegova vlada predložiti "nju dil" za Evropu poput onog u SAD tridesetih godina prošlog veka. To će uključiti investicije Evropske investicione banke deset puta veće nego sada.
  • Predragg

    09.02.2015 08:57
    V,Rista i Vul nisu za Evropu,oni samo glumataju.Lepo je Dacic rekao -"Rusija je daleko" (i to je jedini razlog). Nece se EU raspasti bez njih,cak stavise,izbacivanje ce delovati disciplinski na ostale da ne prave #ranja.Grcima nije lako i mozda trebaju uraditi ono sto mi nismo 6.Oktobra. Nigde nema da duznik odredjuje uslove. Nazalost,svet je baziran i funkcionise po principu realno jaceg. Sto znaci-sagni glavu,radi,sredi se,koristi najbolje resurse i mogucnosti i gledaj da te ne dohvati matica. U drugom poluvremenu mozda imas vece sanse i das gol.
  • 08.02.2015 21:52
    E baš bi voleo da Evropa pukne, pa neka je Vučić, Marjan Rističević, Vulin i sl. spašavaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.