Kina: Pogubljen tajkun mafijaš

Kineski rudarski tajkun koji je osuđen na smrt zbog vođenja mafijaške grupe pogubljen je sa još četiri člana grupe, saopštio je sud u centralnoj Kini.
Kineski rudarski tajkun koji je osuđen na smrt zbog vođenja mafijaške grupe pogubljen je sa još četiri člana grupe, saopštio je sud u centralnoj Kini.

Liu Han, njegov brat Liu Vej i još tri saradnika osuđeni su na smrt krajem maja prošle godine u centralnoj kineskoj provinciji Hubeij, pošto su oglašeni krivim da su organizovali mafijašku bandu vezanu za vođenje kazina i ubijali protivnike. Kineski mediji tada su javili da je Liu Han uhapšen pod sumnjom da je prao novac u kazinima u Makau.

Liu Han je vodio Hanlong, veliki privatni konglomerat koji je obuhvatao poslove od turizma do rudarstva. Postao je poznat kada je 2011. dao ponudu za kupovinu austrijskog rudnika Sundance Resources za skoro milijardu evra. Pounuda je prihvaćena ali je posao prekinut 2013. pošto Liu nije mogao da ispuni plan finansiranja.

Tužioci su ga prikazali kao vođu kriminalne bande koja se bavila rudarstvom, kockanjem i nekretninama. Rekli su da je ubijao protivnike, držao vozni park od više stotina vozila, uključujući rols-rojseve, bentlije i ferarije i gajio veze sa tužiocima i policijom organizovanjem žurki. Osumnjičena banda braće Liu, optužena za ubistvo najmanje osam osoba, delovala je u provinciji Sečuan na jugozapadu, bivšem uporištu Džu Jongkanga, bivšeg zvaničnika kineske javne bezbednosti koji je sada pao u nemilost.

  • Petar

    09.02.2015 10:27
    Doći će žuti ljudi, i ovde će poubijati tajkune.Tako da će u Sbiji naglo opasti broj stanovnika.
  • Kontrash

    09.02.2015 09:52
    Zamilsite ovo kod nas ?
    Kineza ima milijardu i skoro dve,a kod ns bi ovako mogli barem jednog dnevno kada bi sudovi i svi ostali radili valjano svoj posao. Mafijaši, tajkuni kvazi graditelji, narkodileri .... ihaj, ima ih koliko hoćeš !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.