Novih 11 žrtava u istočnoj Ukrajini

Sukobi na jugoistoku Ukrajine se nastavljaju i u protekla 24 sata odneli su najmanje 11 života, dva dana uoči sastanka lidera Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske, čiji je cilj nalaženje rešenja ukrajinske krize.
Sukobi na jugoistoku Ukrajine se nastavljaju i u protekla 24 sata odneli su najmanje 11 života, dva dana uoči sastanka lidera Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske, čiji je cilj nalaženje rešenja ukrajinske krize.

Ukrajinska vojska je danas optužila proruske snage da su od juče ujutro izvele stotinak odvojenih napada, u kojima je poginulo devet vojnika, a ranjeno njih 26. Okršaji su, prema rečima portparola vojske, bili posebno žestoki u području grada Debalceva, glavnog železničkog i putnog račvanja severoistočno od Donjecka.

S druge strane, ministarstvo odbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck (NRD) navelo je da su ukrajinske snage 66 puta u protekla 24 sata granatirale teritoriju NRD i da su u napadima u Donjecku, Makejevki i Gorlovki ubijena dva civila, a ranjeno njih 22. Portparol ministarstva Eduard Basurin rekao je da su granate uništile mnoge zgrade i infrastrukturne objekte u stambenim četvrtima.

Televizija Raša tudej izvestila je da je u Donjecku sinoć odjeknula snažna eksplozija u blizini hemijske fabrike, ali da zasad nema izveštaja o eventualnim žrtvama. Očevici kažu da je eksplozija osvetlila nebo, da su na obližnjim zgradama popucala stakla i da se zemlja zatresla, a potres su, prema navodima ruske agencije, osetili čak i meštani okolnih gradova. Lokalne vlasti nisu mogle da navedu da li ima žrtava, ali su poručile da je požar koji je izbio posle eksplozije ugašen i da nema opasnosti od izlivanja otrovnih materija.

Predstavnik lokalnih vlasti Konstantin Dolgov saopštio je da je meta napada bila fabrika DKZHI, koja proizvodi eksploziv i municiju. Ta fabrika je bila meta artiljerijskih napada i u septembru i novembru.

Ukrajinski parlamentarac Boris Filatov naveo je na svojoj stranici na Fejsbuku da je ukrajinska vojska postavila raketni sistem "smerč" (BM-30 tornado) za artiljerijski napad na Donjeck. Prema Filatovu, vojnici koji su ispalili projektile "nisu znali šta gađaju pošto su nišanili na osnovu koordinata".

Situacija na jugoistoku Ukrajine dramatično se pogoršava od 18. januara, kada je ukrajinska vojska pokrenula ofanzivu protiv proruskih snaga. Prema podacima UN, u sukobima u Ukrajini od aprila prošle godine ubijeno je više od 5.300 osoba, dok je skoro milion ljudi raseljeno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.