Udruženi novinari raskrinkali prljave poslove švajcarske banke

Švajcarski ogranak britanske banke HSBC pomagao je bogatim klijentima da izbegnu poreze i sakriju milione dolara, pokazuju podaci koje su objavili konzorcijum istraživačkih novinara i evropski mediji.
Švajcarski ogranak britanske banke HSBC pomagao je bogatim klijentima da izbegnu poreze i sakriju milione dolara, pokazuju podaci koje su objavili konzorcijum istraživačkih novinara i evropski mediji.

Otkriveni su tajni bankarski računi u Švajcarskoj, koji su otvarani za kriminalce, švercere, političare, slavne osobe, odnosno, za sve one koji su hteli da izbegnu plaćanje poreza.

Tajni dokumenti tiču se privatnog švajcarskog ogranka bankarskog diva "HSBC" i upućuju na račune na kojima je "sakriveno" više od 100 milijardi dolara. Na listi klijenata sačinjenih na osnovu tajnih podataka švajcarske HSBC banke najviše je Švajcaraca, a slede Francuzi, Britanci, Brazilci, Italijani, Izraelci i Amerikanci.

Srbija je po broju klijenata na 106. mestu liste, na kojoj su državljani 200 zemalja, sa 38 klijenata koji su skrivali novac na računima HSBC u Švajcarskoj dok je sa ukupno 46,6 miliona dolara 121. na listi po ukupnoj sumi. Gardijan navodi da je jednom prilikom biznismen iz Srbije želeo da izvrši transakciju od 10 miliona evra, ali su ga službenici zamolili da bude "manje upadljiv". Švajcarska banka je objasnila da bi bilo poželjno da "smanji obim svojih aktivnosti", odnosno da uplaćuje manje iznose.

Dokumente je otkrio Međunarodni konzorcijum istraživačkog novinarstva, putem francuskih novina "Mond", a iz njih se jasno vidi da su klijenti te banke povezani sa nizom ilegalnih delatnosti. Ti podaci pokazali su da je švajacarska banka omogućavala klijentima da povlače veliku gotovinu, često u stranim valutama koje se mnogo ne koriste u Švajcarskoj. Istovremeno je švajcarski HSBC razradio šeme koje su omogućile bogatim klijentima da izbegnu oporezivanje u Evropi.

Takođe, dokumenti dokazuju postojanje privatnih računa slavnih osoba iz sveta sporta, muzike, Holivuda, politike... U spisima se vidi da je deo klijenata putovao u Ženevu kako bi podizao velike količine gotovine. Otkriven je i "papirnati trag" računa trgovaca dijamantima za koje se pouzdano zna da posluju u ratnim zonama i prodaju drago kamenje sa tih područja, finansirajući tako ratove.

"HSBC" ima sedište u Londonu i predstavništva u 74 države na šest kontinenata. Podaci koji su rezultat najvećeg u istoriji "curenja" podataka u
bankarskom sektoru, odnose se na period 2005-2007. i to na oko 30.000 računa kod HSBC sa gotovo 120 milijardi dolara.

Banka je, nakon što su podaci "procurili", insistirala da ih istraživači - unište. Nakon što joj to nije pošlo ta rukom, Banka je saopštila da je u "zadnjih nekoliko godina preduzela značajne mere sa ciljem reformisanja i odbacivanja klijenata koji ne zadovoljavaju nove i strože standarde, uključujući i one čije poresko pitanje nije apsolutno čisto".

  • mrva (takodje ex beli)

    09.02.2015 14:21
    @Anonimus
    pa radom nego sta. u stvari bave se istim poslom kao i mi samo mnogo uspesnije - kriminalom. E sad dok kod nas cveta prljavi tajkunski i sitni pijacarski kriminal, i onaj najodvratniji politicki, oni se bave krem-bankarskim kriminalom.
  • 09.02.2015 13:07
    ex beli listic
    ...i sad da mi neko kaze kako Svajcarc zive dobro zahvaljujuci svojim radom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.