VIDEO, FOTO: Smiruje se situacija u Čileu nakon zemljotresa i cunamija

Oko milion osoba je evakuisano iz svojih domova nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Čile.

Oko milion osoba je evakuisano iz svojih domova nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Čile.

Iako je neposredno nakon zemljotresa jačine 8,3 stepeni po Rihteru izdato crveno upozorenje zbog mogućeg cunamija, talas nije bio razoran koliko se pretpostavljalo.

Na mogućnost cunamija prvobitno je upozorena i Kalifornija, Havaji kao i Novi Zeland. Ipak, iz Pacifičkog centra za upozorenje na cunamije saopštili su da se ne očekuje veći talas na obalama tih država, kao ni na svim delovima čileanske obale.

Stanovnici Santjaga, glavnog grada Čilea, javljaju da u gradu situacija nije haotična iako su stanovnici šokirani. Još uvek se osete podrhtavanja tla, ali nijedno nije ni približne jačine glavnog potresa. "Zgrade kao i druga infrastruktura nisu značajnije oštećeni. Veći deo grada nema struju, ali se generalno situacija smiruje", rekao je  jedan od stanovnika Santjaga.

Najmanje 16 manjih zemljotresa je zabeleženo, a podrhtavanje tla oseti se i van Čilea. Iako nema zvanične potvrde, mediji navode da je poginulo pet osoba.

Podsećamo, zemljotres jačine 8,8 stepeni pogodio je Čile 2010. godine, kada je život izgubilo 500 ljudi, a 220.000 domova je uništeno. Taj zemljotres je bio toliko snažan da je skratio dan na Zemlji za delić sekunde jer je udar pomerio rotaciju planete.

Najsnažniji zemljotres koji je ikada zabeležen, od 9,5 stepeni Rihterove skale, takođe se desio u Čileu i to 1960. godine kada je život izgubilo više od 5.000 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet