"Nobelova nagrada Obami je bila greška"

Bivši direktor Norveškog Nobelovog Instituta Geir Lundestad izjavio je da nagrada za mir Baraku Obami nije ispunila očekivanja komiteta.
Bivši direktor Norveškog Nobelovog Instituta Geir Lundestad izjavio je da nagrada za mir Baraku Obami nije ispunila očekivanja komiteta.

Predsedniku SAD Nobelova nagrada dodeljena je 2009. godine u drugoj godini predsedničkog mandata.

Lundestad je u knjizi koja će biti objavljena danas napisao da je Komitet očekivao da će dodeljivanje Nobelove nagrade za mir poslužiti kao podsticaj Obami. "Čak i mnoge Obamine pristalice, međutim, veruju da je to bila greška. U tom smislu, Komitet nije postigao ono čemu se nadao", rekao je taj norveški istoričar.

Lundestad je prošle godine odstupio sa mesta sekretara Norveškog komiteta koji bira dobitnike Nobelovih nagrada. Sekretar Komiteta nema glasačko pravo.

Dodeljivanje Nobela za mir Obami je naišlo na kritike i u SAD, gde su mnogi tvrdili da on nije dovoljno dugo predsednik da bi imao uticaj dostojan te nagrade. U dva Obamina mandata SAD su vojno intervenisale u Libiji i Iraku, aktivno učestvovajući u sukobima u Ukrajini i Siriji.

  • ko koga

    17.09.2015 20:37
    ovde...
    Da li se Nobelova nagrada, ikada do tada, dodeljivala za nešto što je neko u mogućnosti da uradi, ili za nešto već urađeno? U bilo kojoj kategoriji!!!

    Meni ovo liči na neko besmisleno pranje biografije jednog bivšeg lika koji je svojevremeno podlegao pritiscima i prodao svoje, a i principe za dodelu Nobelove nagrade.
    Ko mu je dodelio nagradu? Neko ko je postao naprasno pošten!? A novci potrošeni... Baš kao i naši političari!
    Malo je kasno!!! Posle ****** nema kajanja!

    Marš!
  • LimanacNS

    17.09.2015 06:52
    O, Bože
    Kao, nisu znali kome je daju i kako funkcioniše bilo koji američki predsednik. Ma, daaaajte norvežani.
  • 17.09.2015 06:35
    Брига ме што се комитет коцкао...
    ...јер они нису изгубили!
    Таквом одлуком изгубила је планета.
    Није требало бити претерано паметан тада да се разуме да је то била потпуна катастрофа. Образложење је било у смислу "Не зато шта је постигао, већ зато шта може постићи на тој позицији...".
    Имало би више смисла да су му награду дали зато што је први тамне боје коже. То и јесте највеће позитивно достигнуће.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet