Zagreb: Nezadovoljne izbeglice uništavaju hotelski inventar

Oko 500 izbeglica koje su danas smeštene u hotel "Porin" u Zagrebu počelo je proteste jer ne žele da ostanu u Hrvatskoj i u tom delu grada je sve više interventne policije. Kod graničnog prelaza Tovarnik izbeglice su probile kordon policije.

Oko 500 izbeglica koje su danas smeštene u hotel "Porin" u zagrebačkom naselju Dugave počelo je proteste jer ne žele da ostanu u Hrvatskoj i u tom delu grada je sve više interventne policije.

U jednom trenutku, iz hotela je istrčao jedan azilant nag do pojasa vičući "Sve ću da vas pobijem!" i bacio kamen prema novinarima. Kamen je pogodio snimatelje Mreže TV i HTV-a. Azilant je savladan, a interventni policajci odveli su ga u hotel.

Izbeglice novinarima poručuju da žele da odu jer su nepoželjni, bacaju nameštaj, krevete i metalne konstrukcije kroz prozor i viču "Sloboda, sloboda". Takođe bacaju WC papire i šalju jasne poruke da svoj put nameravaju da nastave i da u Hrvatskoj ne žele da ostanu, a spominju i nemačku kancelarku Angelu Merkel. Radnici hotela su novinarima Index.hr. rekli da se izbeglice ponašaju izrazito neprijatno.

Prve izbeglice su jutros počele da pristižu u Prihvatilište za tražitelje azila. Deo građana je odlučio da im pomogne i da ih privatnim vozilima preveze ka Sloveniji. Azilanti, koji su iz Zagreba upućeni u Kutinu zbog dolaska izbeglica, negoduju zbog nastale situacije i pitaju se kakav je to zakon koji ih prvo prihvata, a zatim tera.

Izbeglice probile kordon policije kod Tovarnika

Kod graničnog prelaza Šid–Tovarnik izbeglice su probile kordon hrvatske policije, koja ih je, prethodno, smestila u ograđeni prostor. Hrvatski mediji javljaju da je tom prilikom nekoliko izbeglica kolabiralo, najverovatnije zbog velike vrućine. U sveopštem haosu koji vlada u tom mestu, mnogi ne uspevaju da pronađu članove porodica.

Put migranata, sa Horgoša, preseljen ka Hrvatskoj, odnosno Tovarniku, Iloku i Batini. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, do jutros je na teritoriju te zemlje ušlo oko 6.200 izbeglica.

Aktivisti Crvenog krsta, UNHCR-a i druge humanitarne organizacije dele hranu, voće i vodu, a obezbeđena im je i lekarska pomoć. Za izbeglice su obezbeđene i cisterne sa vodom, kao i toaleti, ali hrvatski mediji navode da su zalihe vode na izmaku. Na železničkoj stanici ima mnogo policije, a neki od njih su izbeglicama delili kifle i vodu. Na stanici, međutim, nema dovoljno vozova da prihvate izbeglice.

Kolinda Grabar Kitarović zatražila čvršću kontrolu granica

Svi hrvatski kapaciteti za smeštaj izbeglica su popunjeni, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić. Ranije danas, on je poručio da će sve izbeglice koje ne budu zatražile azil biti tretirane kao počinioci krivičnih dela.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zatražila je čvršću kontrolu granica jer smatra da je prvog dana nekontrolisano ušao preveliki broj izbeglica u Hrvatsku, te da na prvom mestu moraju biti bezbednost građana i stabilnost države. Smatra da granica ne funkcioniše kako treba i ističe da nije zadovoljna kako je protekla noć u Hrvatskoj koja je, dodala je, "pokazala humano lice".

Uz ocenu da "do određene mere stvari izmiču kontroli", istakla je da se moraju donositi nove mere, a nezadovoljna reakcijom službi na kriznu situaciju sazvala je za sutra Savet za domovinsku bezbednost.

  • 18.09.2015 08:03
    Mirne nevine izbeglice koje beže od rata. Malo sutra.
  • Observer

    18.09.2015 06:19
    "Humani Hrvati"
    Hrvati neće da puste ni svoje komšije da se vrate, a kamo li neke tamo iz belog sveta da prime. Izgleda neće moći da pobegnu od Božije ruke. Evo im prilike da pokažu "Toleranciju" prema nekatolicima, da se iskupe za svoje "Podvige" iz devedesetih. Možda se i dogodi mirakul.
  • Zaki

    17.09.2015 18:37
    Niko ne zna kako je dok ih ne zadesi ista sudbina kao mađare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet