Radikalni islamisti pokušavaju da regrutuju izbeglice

Predsednik nemačke Federalne kancelarije za zaštitu ustava Hans Georg Masen upozorio je da radikalni islamisti (salafisti) pokušavaju da regrutuju muslimane sunite među izbeglicama u Nemačkoj, nudeći im pomoć.
Predsednik nemačke Federalne kancelarije za zaštitu ustava Hans Georg Masen upozorio je da radikalni islamisti (salafisti) pokušavaju da regrutuju muslimane sunite među izbeglicama u Nemačkoj, nudeći im pomoć.

"Mi pratimo ponašanje salafista kao filantropa i humanitaraca koji namerno žele kontakt sa izbeglicama i zatim ih pozivaju u određene džamije da bi ih regrutovali za svoju stvar", rekao je Masen za list "Rajniše post".

On je umanjio strahovanja da bi Islamska država mogla da pokuša da pošalje svoje terorističke odrede prerušene kao izbeglice u Nemačku, rekavši da su Kancelarija i Federativna obaveštajna sluzba (BND) pratile mnoštvo tragova i da nisu pronašle bilo kakve znakove da je tako nešto u pitanju.

Putevi kojima se izbeglice kreću isuviše su opasni za teroriste, jer bi tako rizikovali smrt ili mogućnost da budu otkriveni, naveo je Masen.

Agencija Rojters navodi da su stručnjaci za bezbednost naveli da je rizik da bi terorističke grupe poput IS mogle da tako prokrijumčare ekstremiste u Evropu pod okriljem velikog talasa izbeglica, mnogo manji nego što neki političari ukazuju.

Nemačka vlada ove godine očekuje oko 800.000 izbeglica, pre svega muslimana iz Sirije, Iraka i Avganistana.

  • 18.09.2015 08:00
    I ko je odogovoran za to?
    Za zvakog nastradalog od islamskih terorista u Evropi bi pozvao na odgovornost Merkelovu i svih onih na vrhu EU koji su izložili narod Evrope ovakvim opasnostima puštajući migrante u Evropu.
    Na svakog nastradalog 5 godina zatvora, pa neka razmišljaju za to vreme šta su uradili Evropi i nekim nevini ljudima u Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet