BiH: Primićemo 5.000 izbeglica, posle zatvaramo granicu

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da je BiH spremna da prihvati oko 5.000 izbeglica sa Bliskog istoka i da će posle zatvoriti granicu.
Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da je BiH spremna da prihvati oko 5.000 izbeglica sa Bliskog istoka i da će posle zatvoriti granicu.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da se radi o izbeglicama koje bi ostale u BiH, zbog nemogućnosti da idu dalje usled zatvaranja koridora prema zemljama zapadne Evrope. Mektić je dodao da je BiH spremna da pusti neograničen broj izbeglica ako se otvori koridor i BiH bude samo tranzitna zemlja na njihovom putu prema Zapadnoj Evropi.

Prema njegovim rečima, BiH će morati da se ponaša u skladu s onim što se dešava u regionu u pogledu izbegličke krize, jer postoji mogućnost da izbeglice počnu stizati u BiH, ako Hrvatska zatvori svoju granicu sa Srbijom. On je dodao da trenutno nema informacija da se izbeglice nalaze na granici BiH.

Na sastanak u Sarajevu, ministra bezbednosti s predstavnicima Službe za strance i bezbednosnih agencija u BiH danas je zaključeno da će BiH zatvoriti svoje granice ako u zemlju bude stizao veći broj izbeglica od onog koji može biti smešten u raspoloživim kapacitetima za te namene.

Zamenik direktora Službe za strance Izet Nizam upozorio je da BiH ne može dozvoliti da se u zemlju ulazi bez kontrole, kao i da se BiH mora zaštititi kao i ostale zemlje. "Praktično nema više Šengena. Slovenija je ukinula Šengen, Rumunija i Bugarska takođe planiraju da zatvore granice, tako da je izvesno da bi još večeras jedan talas izbeglica mogao krenuti ka BiH", naveo je Nizam.

On je dodao da je razgovarao s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem koji ga je obavestio da taj grad može da primi 700 ljudi. Načelnik za operativne poslove u Službi za strance Rade Kovač rekao je da je MUP RS spreman da reaguje ako dođe do priliva izbeglica, kao i da je današnji sastanak imao za cilj da stvori što bolje bezbednosne uslove u BiH ako dođe do priliva izbeglica.
  • N.SAD

    18.09.2015 19:58
    ..
    Pitam se samo koje granične prelaze?Sigurno znam da će prelazi na Rači, Pavlovića ćupriji i zaboravio sam kako se zove onaj treći na Drini kod Zvornika biti otvoreni.
  • @ gorki

    18.09.2015 19:14
    Malo poznavanje geografije nije na odmet. BiH je od Srbije odvojena Drinom a od Hrvatske Savom. Samo blokiraju tih cetiri, pet mostova ni ptica ne moze da preleti. Za prelazak camcima Drina je jako brza dok je Sava široka i ćudljiva. Srbija na zalost na granici sa Makedonijom nema prirodnih prepreka koje bi se mogle efikasno iskoristiti kao zapreka migrantima.
  • gorki

    18.09.2015 18:23
    Čime ćete je, jado, zatvoriti? I vi ste, kao i mi, protektorat. Vi nečiji, a mi ničiji. Nemate vi dovoljno sitih koje biste poslali na granicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet