Mađarska preti Hrvatskoj blokadom Šengena

Mađarska bi mogla da blokira pristup Hrvatske Šengenskoj zoni ukoliko ne uspe u odbrani spoljnih granica Evropske unije, upozorio je savetnik mađarskog premijera, Antal Rogan.

Mađarska bi mogla da blokira pristup Hrvatske Šengenskoj zoni ukoliko ne uspe u odbrani spoljnih granica Evropske unije, upozorio je savetnik mađarskog premijera, Antal Rogan.

"Ukoliko Hrvatska slegne ramenima i kaže - ne, ne želim da branim granice, onda Mađarska može samo da kaže da nije spremna da se pridruži Šengenu kada dođe trenutak za odlučivanje", rekao je Rogan. "Uslov za ulazak u Šengensku zonu je da se zemlja obaveže da će braniti spoljne granice Evrope. Ako tako očigledno to ne uspeva, onda nije spremna za članstvo u Šengenu", kazao je šef Orbanovog političkog komiteta.

Predstavnik mađarske vlade Zoltan Kovač ocenio je danas da je "Hrvatska izdala Mađarsku i Evropsku uniju, jer nije uspela da adekvatno zaštiti spoljne granice Unije".

Rojters navodi da dve susedne zemlje vode "rat rečima" proteklih dana dok se hiljade migranata koji su pobegli od rata i siromaštva na Bliskom istoku nagomilalo u regionu, čekajući prolaz ka Zapadnoj Evropi.

Milanović: Naterali smo Mađare da prime izbeglice

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je prethodno da je "Hrvatska naterala Mađarsku da primi izbeglice" i da će to raditi i dalje. "S Mađarskom nije bilo dogovora. Naterali smo ih da prime izbeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje", izjavio je hrvatski premijer. Za problem izbeglica prozvao je Grčku i Tursku. "Problem je u Grčkoj i Turskoj. Preko grčkih ostrva prelazi 75-80 odsto svih migranata. To se da sprečiti, EU to treba da preuzme", rekao je Milanović.

Milanović se oštro danas usprotivio ideji koju je u nekoliko navrata iznosila predsednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović o slanju vojske na granicu. "Granica se može zatvoriti samo brutalnom silom, odnosno samo s vojskom i da se puca na te ljude, a to znači ubijanje, čak i kad bi to bilo moguće po hrvatskom zakonu i Ustavu, a nije, taj način postoji fizički, ali ne i pravno", rekao je Milanović.

  • Ok

    19.09.2015 15:27
    Znači prevaranti?
    Znači hrvati su priznali da su lagali, prevarili mađare i lažno ih optuživali? I rekli su da će i dalje tako raditi. Strašno šta sve mađari treba da istrpe. Srećom nisam ni poverovao u tu lažnu priču hrvata. Jer od početka Mađarsku žele svi da zahebu, ali Mađarska je malo pametnija pa to ne dopušta, pa se zato neki toliko bune.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet