Albanija pristala na istragu o zločinima

Albanija je, nakon dve godine, pristala na istragu o zločinima koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinili na severu te države tokom i posle sukoba na Kosovu 1999. godine.
Albanija je, nakon dve godine, pristala na istragu o zločinima koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinili na severu te države tokom i posle sukoba na Kosovu 1999. godine.

Tužioci Kosova i Albanije dogovorili su se o zajedničkoj strategiji za moguću istragu navoda o umešanosti kosovskih zvaničnika u organizovani kriminal i trgovinu organima, prenose beogradski mediji.

Tužiteljka Euleksa Izabel Arnal i državni tužilac Albanije Ina Rama razgovarale su juče u Tirani o tvrdnjama iznetim u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope (SE) Dika Martija i optužbama koje se odnose na dela počinjena na teritoriji Albanije.

"Kancelarija glavnog tužioca ponudila je saradnju u istrazi optužbi koje su zasnovane na zahtevima specijalnog tužioca Kosova i u saglasnosti sa albanskim pravnim sistemom", izjavila je Ina Rama nakon sastanka.

Izveštaj švajcarskog parlamentarca Dika Martija objavljen u decembru prošle godine dovodi bivše pripadnike OVK, uključujući i kosovskog premijera Hašima Tačija, u vezu sa organizovanim kriminalom i trgovinom organima otetih i zatočenih Srba u Albaniji.

SE je kritikovao Albaniju zbog nezainteresovanosti za saradnju u slučaju optužbi koje se navode u izveštaju. Kosovske i albanske vlasti okarakterisale su Martijeve tvrdnje kao "klevetničke" i obećale saradnju u istrazi Euleksa.

Rezolucija SE, nastala na osnovu Martijevog izveštaja, odobrena je u Evropskom komitetu za pravne poslove 16. decembra. Očekuje se da će Skupština SE za nju glasati 25. januara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet