Počinju pregovori dve Koreje

Severna i Južna Koreja složile su se da 8. februara počnu vojne pregovore, u pograničnoj demilitarizovanoj zoni Panmudžon, saopštilo je danas južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Severna i Južna Koreja složile su se da 8. februara počnu vojne pregovore, u pograničnoj demilitarizovanoj zoni Panmudžon, saopštilo je danas južnokorejsko ministarstvo odbrane.

To će biti prvi sastanak dva suseda od kada je Severna Koreja bombardovala južnokorejsko ostrvo u spornim vodama 23. novembra prošle godine. Cilj ovih pripremnih razgovora biće da se odredi datum, dnevni red i mesto vojnih pregovora na visokom nivou, verovatno između dva ministra odbrane, navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva.

U saopštenju se, međutim, dodaje da sastanak dva ministra ne može da se održi dok Pjongjang ne preuzme odgovornost za dva ozbiljna incidenta koja su se dogodila 2010. i obeća da se to neće ponoviti. Zbog tih incidenata su tenzije između dve zemlje dostigle vrhunac tokom 2010. i izazvale zabrinutost zbog mogućeg novog ratu na Korejskom poluostrvu.

Prvi incident odnosi se na potapanje južnokorejskog ratnog broda u martu, kada je poginulo 46 mornara, za koje je međunarodna istraga utvrdila da je odgovorna Severna Koreja. Pjongjang je ovo demantovao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet