Počelo suđenje Asanžu za izručenje Švedskoj

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž stigao je jutros u londonski sud gde će se boriti protiv izručenja Švedskoj gde je optužen za seksualno nasilje i silovanje.
Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž stigao je jutros u londonski sud gde će se boriti protiv izručenja Švedskoj gde je optužen za seksualno nasilje i silovanje. Razmatranje zahteva Švedske za izručenje australijskog kompjuterskog stručnjaka trajaće dva dana. Asanž je početkom decembra prošle godine uhapšen u Londonu, a trenutno se nalazi u kućnom pritvoru. On je na sud došao u pratnji advokata Dženifer Robinson i nije davao nikakve izjave novinarima.

Asanž (39) je optužen za seksualno nasilje i silovanje dve žene u Stokholmu prošle godine. Njegovi advokati nastojaće da ospore njegovo izručenje Švedskoj jer protiv njega nije podneta krivična optužnica i zato što bi, karta za Švedsku mogla da znači i njegov konačan odlazak u Gvantanamo, s obzirom da Amerikanci spremaju optužnicu protiv njega.

On je u više ranijih izjava isticao da bi njegovo izručenje Švedskoj moglo zapravo da se završi smrtnom kaznom u SAD. Asanž je razbesneo američku vladu objavljivanjem nekoliko hiljada poverljivih američkih diplomatskih depeša na veb sajtu "Vikiliks". U SAD pokušavaju da iznađu način da se ovaj potez Asanža podvede pod neko krivično delo kako bi protiv njega bila podignuta optužnica i on bio izveden pred sud u SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet