Kenija uvela smrtnu kaznu za lovokradice

Slonovi i nosorozi su najugroženije vrste u Keniji, njihove kljove i rogovi čine ih metama lovokradica. Doživotna kazna ne plaši dovoljno, pa vlasti pooštravaju kaznenu politiku do maksimuma.
Kenija uvela smrtnu kaznu za lovokradice
Foto: Pixabay
Nezakonito je ubiti životinju ugrožene vrste u Keniji, a prema Aktu o zaštiti prirodne sredine (Wildlife Conservation Act) iz 2013. godine kazna za prekršioce je od 200.000 dolara do doživotnog zatvora. Izgleda da ni to nije dovoljno da bi se odvratili lovokradice i krijumčari, piše sajt Heltypets.
 
Stoga je vlast odlučila da pooštri kazne - do maksimuma. Lovokradice će se ubuduće u Keniji usresti sa pretnjom smrtne kazne.
 
Krivolov u Africi je visokoorganizovani kriminal. Lovci se služe najnovijom tehnologijom da pronađu i odstrele životinje a prođu neopaženo - od opreme za noćno izviđanje, do niskoletećih helikoptera i bacača raketa.
 
Nova kazna izazvala je različite reakcije - pohvale od onih koji smatraju da će u suprotnom sve ugrožene vrste biti izlovljene i tako nestati i pokude od onih koji se generalno protive smrtnoj kazni kao nepouzdanoj i nemoralnoj.
 
Krivolov je u Keniji u opadanju otkako je globalno pojačana pažnja na uslove života divljih i ugroženi vrsta, kao i lokalno sprovođenje zakona i zaštite. U poređenju sa vremenom 2012. i 2013. godine, krivolov je pao za 85 odsto kod ubijanja nosoroga i 78 odsto kod slonova. Ali, i pored toga, životinje su ugrožene.
 
Crni nosorog je u Keniji spao ispod 1.000 životinja, a populacija slonova na 34.000. Prošle godine ilegalno je ubijeno 69 slonova, što je brojka koja bukvalno poništava prirodni priraštaj, kažu u organizaciji "Spasite nosoroge" (Save the Rhino).
 
Slonovi su atraktivni za krijumčare zbog slonovače, od koje se pravi nakit, religijske figurice i slično za Daleki istok. Prema podacima Afričke fondacije divljeg sveta (African Wildlife Foundation, AWF), do 70 odsto ilegalne slonovače završi u Kini, gde se prodaje po 2.000 dolara za kilogram. Kina je zabranila trgovinu od 1. januara ove godine, ali crno tržište postoji.
 
Slična je stvar i sa rogovima nosoroga, koji se uz to smatraju i lekovitima u slučajevima impotencije, groznice, kancera... Naravno, pošto su sastavljeni od keratina, kao i ljudski nokti, takva moć ne postoji. I pored toga, rog nosoroga može da košta i 60.000 dolara za kilogram, što je skuplje od zlata (44.000 dolara za kilogram).
  • xy

    13.03.2019 12:05
    ...i mislila sam da su ovi sto ubijaju te prelepe zivotinje impotentni...mozda kazna kastracijom?
  • YES

    10.03.2019 08:38
    YES
    Bravo,prava mera!
  • :/

    09.03.2019 13:28
    -
    Fenomenalno mi je kako su vegani pacifisti i sta-ti-ja-znam, a militantnije i fanaticnije ljude sam video samo medju verskim fanaticima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.