Trećina svetske hrane se baci
Trećina hrane koja se godišnje proizvede u svetu - približno u količini od 1,3 milijarde tona - propadne ili se baci, upozorila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).
"S obzirom na ograničenost prirodnih resursa, za prehranjivanje rastuće svetske populacije bi bilo delotvornije da se smanje gubici, nego da se poveća proizvodnja hrane", navedeno je u izveštaju FAO. Dok 925 miliona ljudi širom sveta pati od gladi, istovremeno propada ili se baca količina hrane koja odgovara polovini globalne godišnje žetve žitarica, upozorili su stručnjaci.
U zemljama u razvoju problem su pre svega gubici hrane, bilo zbog podbačaja roda ili loše infrastrukture, dok je u razvijenim zemljama problem to što i trgovci i potrošači bacaju savršeno jestivu hranu. Građanin Evrope ili Severne Amerike prosečno godišnje baci između 95 i 115 kg hrane. FAO ističe da trgovci stavljaju preteran akcenat na izgled hrane, a istraživanja pokazuju da bi potrošači bez problema kupili i proizvod koji ne zadovoljava standarde izgleda, pod uslovom da ima dobar ukus i da je neškodljiv.
Problem je i u tome što su potrošači u bogatim zemljama naučeni da kupuju više hrane nego što im treba. Tome doprinose, na primer, i suviše velika pakovanja gotovih jela u radnjama ili švedski stolovi po fiksnoj ceni u restoranima.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar