Meksiko Siti uklanja čuvenu statuu Kolumba, umesto nje postavlja kip domorodačke žene

Poznata statua istraživača Kristofera Kolumba, jedan od simbola Meksiko Sitija, biće zamenjena statuom domorodačke meksičke žene, izjavila je gradonačelnica glavnog grada Meksika Klaudija Šajnbaum.
Bronzana statua iz 19. veka je sklonjena sa bulevara Paseode la Reforma prošle godine zbog restauracije, uoči godišnjih protesta.
 
Nova statua će utabati put koji daje socijalnu pravdu kada je reč o istorijskoj ulozi žena u Meksiku, posebno kada je reč o starosedeocima, dodala je Šajnbaum.
 
"Naravno da priznajemo Kolumba, ali znate, imate dve vizije. Jedna od njih je evropska vizija 'otkrivanja Amerike', iako su civilizacije postojale vekovima u Meksiku. A onda, tu je i druga verzija koja dolazi odavde, a to je da su Evropljani stigli u Ameriku, što je bio susret dve civilizacije, da bi onda došlo špansko osvajanje", naglasila je gradonačelnica.
 
Dodala je da će statua Kolumba biti premeštena na "važno" mesto u gradu.
  • Boban

    08.09.2021 07:29
    Boban
    Svaki narod ima pretenzije ka tudjim zemljama! Neko to ostvari a neko samo prica! Sve u svemu zaista je ucinjeno veliko zverstvo od strane Kolumbovih kolonijalista!
  • NS

    07.09.2021 11:13
    @Teo

    Zapadni evropljani su kolonijalisti bili i ostali.
    Istocna Evropa i mi nikada nismo imali kolonije i robove…
  • Ciga

    07.09.2021 11:09
    ...
    @Sanja
    To nije moderno, nego činjenica. Nisu krivi za sve, ali za dobar deo jesu. Pritom se misli na zapadne Evropljane, koji su satreli milione i milione ljudi u svojim osvajanjima i kasnije kolonijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet