Nemačka sutra bira predsednika

U Nemačkoj će sutra u Saveznoj skupštini biti održani izbori za predsednik zemlje za narednih pet godina, a favorit je aktuelni šef države, socijaldemokrata Frank-Valter Štajnmajer.
Nemačka sutra bira predsednika
Foto: Pixabay

Savezna skupština, koja bira predsednika, okuplja 736 poslanika Bundestaga i 736 delegata koje bira 16 nemačkih pokrajina, preneo je Dojče vele.

Štajnmajer će imati tri glavna protivkandidata - doktora Gerharda Traberta nominovala je Levica, desničarska Alternativa za Nemačku je predložila kontroverzno člana Demohrišćana Maksa Otea, a tu je i Štefani Gebauer u ime regionalne stranke Slobodni birači.
Zadatak delegata je da podignu ruku za onog ko je već utvrđen ranije, zato partije tu šalju i sportiste, glumce, biće tu i jedan astronaut, kao i nekoliko epidemiologa i medicinskih radnika, u znak zahvalnosti što se bore za zdravlje u vreme pandemije.
 
Predsednik predstavlja Nemačku u zemlji i svetu, ali ima daleko manje nadležnosti u odnosu na predsednike u SAD, Rusiji ili Francuskoj, ne komanduje vojskom, ne može da donosi dekrete ili ukaze, niti može da raspusti parlament.
 
Predsednik retko koristi ustavna ovlašćenja, koja mogu biti važna u slučajevima kriza.
 
Recimo, on odlučuje da li Bundestag mora da se raspusti ako kancelar izgubi glasanje o poverenju. Ima moć da stavi veto na zakone za koje veruje da kriše Ustav Nemačke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet