Štajnmajer ponovo izabran za predsednika Nemačke

Frank Valter Štajnmajer ponovo je danas izabran za predsednika Nemačke, tajnim glasanjem u parlamentu.
Osvojio je 1.045 od ukupno 1.425 važećih glasova i u prvom krugu glasanja izborio drugi mandat na mestu šefa države.
 
Bivši ministar spoljnih poslova, Štajnmajer (66), na čelu države je od 2017. godine.
Predsednik u Nemačkoj ima mala politička ovlašćenja, ali je institucija koja uživa veliki ugled u javnosti.
 
Može da bude biran samo na dva mandata.
Bira ga Savezna skupština, koja se saziva svakih pet godina i koju čine 736 poslanika Bundestaga i predstavnici 16 saveznih pokrajina, među kojima nisu samo političari, nego i javne ličnosti iz kulture ili sporta.
 
Kao šef države on je predstavlja u inostranstvu i u vreme političkih podela može da deluje kao integrativni faktor i orijentir.
 
Upravo Štajnmajerovom zaslugom se smatra to što je njegova SPD, posle izbora 2017. godine, ponovo ušla u vladajuću koaliciju sa demohrišćanima tadašnje kancelarke Angele Merkel.
 
On je u februaru 2017. godine izabran za predsednika kao zajednički kandidat tadašnje crno-crvene koalicije.
 
Ono što je za Nemačku neobično, Štajnmajer je samog sebe predložio za drugi mandat i to još u maju 2021, pre saveznih izbora, kada se nije znao budući odnos snaga u parlamentu ni njegovi izgledi da bude izabran.
 
Štajnmajer je u narodu popularan, ali je trpeo kritike da je na funkciji bio "bezbojan", da je davao premalo inicijativa i da nije imao nadahnute državničke govore.
 
"Načelno ljudi misle da je Štajnmajer zadovoljavajuće obavljao ulogu u prvom mandatu", izjavio politikolog sa Univerziteta u Triru Uve Jun.
 
Prema njegovim rečima, Štajnmajer je sa "obe noge na zemlji, može da razgovara sa raznim društvenim grupama i uvek nalazi pravi ton kod teških pitanja, kriza, pandemije".
 
Frank Valter Štajnmajer je četvrti socijaldemokratski predsednik Nemačke, posle Gustava Hajnemana (1969-1974) i Johanesa Raua (1999-2004), i pre njih Fridriha Eberta (1919-1925) u Vajmarskoj Republici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet