Ukrajina traži bezbednosne garancije od Zapada i Moskve

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas "bezbednosne garancije" za svoju zemlju od Zapada i Moskve u trenutku kada se Ukrajina suočava sa pretnjom ruske invazije.
"Ukrajini su potrebne bezbednosne garancije, jasne i konkretne, i to odmah, kako od Zapada, tako i od Rusije", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa svojim poljskim i litvanskim kolegama Andžejom Dudom i Gitanasom Nausedom. 

"Mislim da Rusija treba da bude među zemljama koje daju jasne garancije bezbednosti", rekao je Zelenski i podsetio da je više puta predlagao susret sa predsednikom Vladimirom Putinom radi smirivanja sadašnje krize.

Zahvalio se svojim kolegama iz Litvanije i Poljske na podršci i isporuci oružja i vojne opreme Kijevu. 
 
"Ujedinjeni smo u uverenju da se budućnost evropske bezbednosti odlučuje u ovom trenutku kod nas u Ukrajini", rekao je Zelenski.
 
Zapad ocenjuje da bi Rusija koja je nagomilala 150.000 vojnika na ukrajinskim granicama mogla da pokrene veliku operaciju, uključujući i da zauzme Kijev, glavni grad Ukrajine.
 
Moskva je u ponedeljak priznala nezavisnost dve proruske separatističke oblasti na istoku Ukrajine, samoproklamovanih republika Donjeck i Lugansk, i nije isključila mogućnost slanja svojih snaga tamo.
  • Иги

    23.02.2022 18:56
    Добићеш безбедносне гаранције од Русије, обезбедиће ти целу Украјину.
  • Zemlja čudesa

    23.02.2022 16:38
    Ruje uletele i otcepile Donjeck i Lugansk, nagomilale grdilo vojske na granici, a ovaj pajac traži bezbednosne garancije??? Pa, trebalo je o tom problemu razmišljati pre nego što si krenuo da čačkaš mečku za račun Ujka Sema, sad je jedina garancija da si naderao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet