Preživeli logoraš Aušvica Leon Švarcbaum preminuo u 102. godini

Leon Švarcbaum, preživeli logoraš nacističkog logora Aušvic i borac za pravdu za žrtve Holokausta, preminuo je u 102. godini.
On je umro juče u Potsdamu blizu Berlina, saopštio je Međunarodni komitet za Aušvic na svom vebsajtu.
"Sa velikom tugom, poštovanjem i zahvalnošću preživeli iz Holokausta širom sveta opraštaju se od svog prijatelja, sapatnika i kompanjona Leona Švarcbauma, koji je poslednjih decenija svog života postao jedan od najvažnijih savremenih svedoka Šoe", naveo je Komitet.
Švarcbaum je jedini iz svoje porodice preživeo koncentracione logore u Aušvicu, Buhenvaldu i podlogore Zahenhauzen, naveo je komitet.
 
Postao je poznat široj publici kada je režiser Hans Erih Fit napravio film o njegovom životu 2018. godine. Film "The Last of the Jolly Boys" snimljen je sa Švarcbaumom na originalnim lokacijama.
 
Rođen je 1921. u poljsko-jevrejskoj porodici u Hamburgu u severnoj Nemačkoj. Odrastao je u Bedzinu u Poljskoj odakle je porodica deportovana u Aušvic 1943. kada je tamošnji geto rasformiran.
 
Posle rata živeo je dugo u Berlinu gde je radio kao prodavac umetnina i antikviteta. Dva puta se ženio ali nije imao dece, preneo je list Bild.
 
I u svojim 90-im Švarcbaum se i dalje pojavljivao na nemačkoj televiziji da govori o nepojmljivoj patnji kroz koju je prošao u Aušvicu i drugim koncentracionim logorima gde je bio deportovan. On je takođe posećivao škole u Nemačkoj da govori deci o svom životu.
 
"Posebno u svojim poslednjim godinama Leona Švarcbauma je podsticala želja da se seti svojih roditelja koji su ubijeni u Aušvicu i svih drugih žrtava Holokausta. On je govorio u njihovo ime", rekao je Kristof Hojbner, izvršni potpredsednik Međunarodnog komiteta za Aušvic.
 
U pismu saučešča njegovoj supruzi nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je da gube "divno ljudsko biće i važnog svedoka istorije".
 
"Leon Švarcbaum je sam iskusio šta znači kada kriminalni režim suspenduje ljudska prava i ljudsko dostojanstvo", napisao je Štajnmajer i pohvalio ga zbog svedočenja o "najmračnijem periodu Nemačke" posle rata i upozoravanja na opasnost od desničarskog ekstremizma i ksenofobije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.