Oko 300 poljoprivrednika, od kojih su neki vozili cisterne sa mlekom, stigli su u konvoju do kompleksa u centru Nikozije, gde su prosuli mleko i zapalili seno ispred ulaza.
Uzgajivači koza i ovaca tvrde da im, zbog nepoštovanja regulativa o proizvodnji tvrdog sira halumi, ostaje previše mleka koje ne mogu da prodaju ili iskoriste, dok dodatni problem predstavlja i visoka cena hrane za stoku.
Sir halumi se obično pravi od kozijeg ili ovčijeg mleka i kao takav ima status proizvoda zaštićenog porekla u EU. Međutim, proizvođači sve više koriste kravlje mleko, jer je prihvatljivije na stranom tržištu.
Meki sir je čuveni izvozni proizvod Kipra i dobio je zaštićeni status prošle godine, što znači da se halumi ne može proizvoditi i reklamirati pod tim imenom u drugoj zemlji.
Komentari 1
Zemlja čudesa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar