Najveće kompanije morale da plate gas u rubljama

Nemačke energetske kompanije Uniper i RWE potvrdile su da su platile ruski gas prema predlogu Moskve, odnosno u rubljama, kako bi obezbedile ovo gorivo važno za najjaču evropsku ekonomiju.
Najveće kompanije morale da plate gas u rubljama
Foto: Pixabay
Šema plaćanja, koju je od aprila uvela Moskva za takozvane neprijateljske zemlje, podrazumeva da se otvori račun na koji se uplaćuju evri, a potom se konvertuju u rublje.
Nemačka je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa, koji čini skoro polovinu uvoza, pa su dva najveća uvoznika tog energenta RWE i Uniper, otvorili račune u Rusiju, u skladu sa postojećim pravilima kako bi se obezbedio kontinuitet u snabdevanju gasom.
Kako danas navodi agencija RIA Novosti, Gasprom je potpuno obustavio isporuke gasa danskom Orsted Salg & Service, kao i Šel enerdži Jurop, sa sedištem u Nemačkoj, jer te kompanije gas nisu platile u rubljama.
 
Gasprom eksport do kraja radnog dana 31. maja nije primio uplatu za isporuku gasa u aprilu, navodi se u saopštenju kompanije. U 2021. godini Gasprom eksport je Orstedu poslao 1,97 milijardi kubnih metara gasa, što je oko dve trećine ukupne potrošnje u Danskoj.
 
Ugovor sa Šel enerdži Jurop predviđa nabavlju do 1,2 milijarde kubnih metara godišnje ruskog gasa. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet