Fajnenšel tajms: EU priprema suspenziju sporazuma o putničkim vizama sa Rusijom

Evropska unija planira naredne nedelje da suspenduje sporazum o putničkim vizama sa Rusijom, objavio je Fajnenšel tajms pozivajući se na više izvora.
Fajnenšel tajms: EU priprema suspenziju sporazuma o putničkim vizama sa Rusijom
Foto: Pixabay
Plan o zamrzavanju sporazuma iz 2007. godine trebalo bi, kako se navodi, da Rusima oteža i poskupi dobijanje dokumenata za ulazak u Šengenski prostor.
Do toga dolazi nakon što su neke istočne zemlje članice EU zapretile da će jednostrano zatvoriti svoje granice za ruske turiste, dok su druge zemlje pozvale na kolektivnu akciju kako bi sprečile građane Rusije da putuju u EU sa turističkim vizama.
Na potpunu zabranu ulaska građana Rusije u EU pozivao je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, podseća Gardijan.
 
Kao prvi korak, ministri planiraju da, na dvodnevnom sastanku u Pragu koji počinje u utorak, daju političku podršku suspendovanju sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije, potvrdila su za Fajnenšel tajms tri dobro obaveštena izvora.
 
"Neprimereno je da ruski turisti šetaju našim gradovima i da se sidre u našim marinama. Moramo poslati signal ruskom stanovništvu da ovaj rat nije u redu, da nije prihvatljiv", rekao je neimenovani visoki zvaničnik EU.
 
On je takođe naveo da bi korenite promene mogle biti uvedene do kraja godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.