BiH dobila preporuku za status kandidata u EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji potvrdio je danas da je Evropska komisija preporučila da se Bosni i Hercegovini dodeli kandidatski status.
BiH dobila preporuku za status kandidata u EU
Foto: 021.rs
Naveo je da je preporuka da se Bosni i Hercegovini da status kandidata za članstvo u EU, pod uslovom da budu učinjeni određeni koraci.
 
Rekao je da se od BiH između ostalog očekuje da prioritetno usvoji amandmane u postojeći zakon o visokom sudskom veću, da usvoji zakon o tom veću i zakon o sudovima, da usvoji zakon o sprečavanju sukoba interesa, preduzme korake protiv organizovanog kriminala i korupcije i garantuje zaštitu novinara.
 
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler uručio je danas predsedavajućem Saveta ministara BiH Zoranu Tegeltiji dva izveštaja, od kojih jedan sadrži preporuku o dodeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini i naglasio kako je ovo pravi trenutak da ga BiH dobije.
"Prvi dokument je da se BiH dodeli status kandidata i to bez dodatnih uslova. Drugi izveštaj tiče se napretka BiH u protekloj godini. Danas u Briselu, 27 komesara se saglasilo da je ovo trenutak da BiH krene napred na svom putu ka EU. Ovo je važna poruka i važan dan za BiH i želim da čestitam svim građanima Bosne i Hercegovine koji su ovo zaslužili", naglasio je evropski zvaničnik.
U pogledu preporuka o dodeli kandidatskog statusa BiH, Satler je naglasio da je ona u Briselu usvojena jednoglasno.
 
"Usvojilo ju je svih 27 komesara. Preporuka je da se kandidatski status BiH dodeli  bez uslovljavanja, što je vrlo važno naglasiti, ali uz određena očekivanja. To obuhvata rad u vladavini prava, borbi protiv korupcije, rad na temeljnim pravima i generalno nastavak rada na ispunjavanju 14 prioriteta koji neće nestati", poručio je Satler.
 
Komentarišući izveštaj o napretku BiH, Satler je naglasio kako je bilo pozitivnih, ali i negativnih strana, javlja klix.ba
 
"Nije zabeleženo previše pomaka u protekloj godini jer su bile blokade. Nije bilo ispunjenja zahteva u politčkim i ekonomskim kriterijumima. Nije bilo pomaka ni na socioekonomskim reformama. Iskoraka je bilo, došli su kasno u proleće i leto, počev od sastanka u Briselu pod predsedavanjme (Šarla) Mišela i (Đuzepa) Borelja koji su okupili lidere stranaka", naveo je Satler.
 
Na trom sastanku je, po njegovoj oceni, "osigurano opredeljenje lidera za dalji rad".
 
"Parlament je usvojio zakon o javnim nabavkama, došlo je do nastavka dijaloga, upravljanja migracijama, značajnijeg stepena usklađivanja sa spoljnom politikom EU", naveo je Satler.
  • Nikola

    12.10.2022 19:01
    ..beš uniju, koja Bosne nema!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.