Portugalski predsednik rekao da nema puno žrtava crkvene pedofilije

Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Soza izvinio se žrtvama pedofilije unutar Katoličke crkve jer je rekao da mu se njihov broj ne čini naročito velikim.
"Nikada mi nije bila namera da uvredim žrtve, ali ako ima onih koji su se osećali uvređenima, izvinjavam se jer mi to nije bio cilj", rekao je novinarima 73-godišnji predsednik, konzervativac i pobožni katolik.
Nezavisno telo odgovorno za istraživanje pedofilskog kriminala u crkvi dalo je privremenu procenu svedočanstava prema kojima su potvrđene 424 žrtve.
Predsednikova prva reakcija izazvala je negodovanje, što je podstaklo Rebela de Sozu da objasni kako ne pokušava da obezvrediti broj svedočenja, već da izrazi bojazan da mnoge žrtve, iz straha, nisu svedočile.
 
Prema nezavisnoj komisiji, koja bi svoj konačni izveštaj trebalo da podnese krajem januara, saslušani svedoci često su ukazivali na postojanje drugih neprijavljenih žrtava. Procenjuje da će ukupan broj žrtava na kraju biti mnogo veći od oko dosad 400 prikupljenih svedočanstava.
 
Predsednik komisije Pedro Strecht dodao je da će ukupan broj napadača biti u rasponu od nekoliko stotina.
  • komsha

    14.10.2022 07:38
    i 1 je previse
    i 1 zrtva je previse, a ne preko 400, 500...
    pogledajte kako su prosle crkve u kanadi pre par godina, kada narod uzme pravdu u svoje ruke

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.