Počinje Samit Berlinskog procesa na kojem će biti i Brnabić, biće potpisana tri sporazuma

U glavnom gradu Nemačke danas će da bude održan Samit Berlinskog procesa, na kom će biti potpisana tri sporazuma koja bi trebalo da podstaknu povezivanje Zapadnog Balkana u zajedničko tržište.
Počinje Samit Berlinskog procesa na kojem će biti i Brnabić, biće potpisana tri sporazuma
Foto: 021.rs
Proces, koji je inicirala nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, često je bio na meti kritika jer nije doveo do konkretnih pomaka, ali bi ovaj susret mogao da bude drugačiji. 
Kako je najavljeno, lideri Zapadnog Balkana, među kojima će biti i premijerka Srbije Ana Brnabić, potpisaće sporazume o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata. Ove sporazume odobrili su ministri spoljnih poslova na sastanku koji je 21. oktobra organizovala nemačka vlada.
Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je samit Zapadnog Balkana još u julu kako bi se dao podsticaj Berlinskom procesu. Ovo je, prema oceni analitičara, samo još jedan znak pojačane diplomatske ofanzive Nemačke prema ovom regionu, ali i jasan signal zaokreta koji je napravljen ulaskom liderke Zelenih Analene Berbok u nemačku vladu.
 
Sporazumi na stolu
 
Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok, posle susreta sa svojim kolegama iz zemalja učesnica Berlinskog procesa, krajem prošlog meseca, najavila je da predstoje "istorijski koraci". Ona je izjavila da će na Samitu biti potpisana tri sporazuma, koja predviđaju omogućavanje putovanja uz ličnu kartu u regionu Zapadnog Balkana, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.
 
Tim sporazumima, o kojima se dugo pregovaralo, sa samita želi se uputiti "jasan signal Evropi" da se iskreno namerava poboljšati saradnja u regionu.
 
Naime, cilj Berlinskog procesa bio je i ostao da se na Zapadnom Balkanu uspostavi zajedničko regionalno tržište, a tri sporazuma će povećati mobilnost koje doprinosi realizaciji tog cilja.
 
Kako prenosi Tanjug, u Berlinu se posebno ističe da će među potpisnicima biti Srbija i Kosovo, između kojih postoje velike tenzije. Takođe se u Berlinu nadaju da će učesnici na Samitu moći da se dogovore da svoje energetske sektore bolje umreže, a sve u cilju što manje zavisnosti od Rusije.
 
Osim Olafa Šolca, koji će i otvoriti samit, skupu će prisustvovati i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je pre nekoliko dana posetila Balkan, kao i predsednik Saveta EU Šarl Mišel.
 
Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je nemačka vlada, u vreme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.
 
Posle tog samita u Berlinu, domaćini su bili 2015. godine Beč, 2016. Pariz, 2017. Trst, 2018. London, 2019. Poznanj i 2020. Sofija.
 
Pored Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, na sastanku u Berlinu učestvuju i šefovi diplomatija Bugarske, Grčke, Austrije, Hrvatske, Slovenije i Češke.
 
Premijerka Brnabić svoje izlaganje imaće na tri radne sesije na temu "Regionalna saradnja i regionalno zajedničko tržište", na temu "Sigurnost snabdevanja energijom i transformacija", kao i na temu "Budućnosti Berlinskog procesa".
 
Na marginama samita ona će se sastati s britanskim ministrom spoljnih poslova Džejmsom Kleverlijem, a planiran je i susret premijerke sa predstavnicima Foruma mladih i Foruma civilnog društva, kao i sastanak s nemačkim privrednicima u organizaciji Odbora za istok nemačke privrede i Skupštine nemačkih privrednih komora.
  • Rok

    03.11.2022 08:56
    ...
    Mi sve dublje upadamo u zeciju rupu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Švedska kraljevska akademija nauka saopštila je da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Daron Ačemoglu, Sajmon Džonson i Džejms Robinson.