VIDEO: Putin i predsednik Kube otkrili spomenik Fidelu Kastru

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa svojim kubanskim kolegom Migelom Dias-Kanelom u Moskvi gde su dvojica vođa otkrili spomenik kubanskom revolucionarnom vođi Fidelu Kastru.
U video snimku objavljenom na sajtu Kremlja vide se Putin i Dias-Kanel kako drže govore dok ruska vojna straža stoji pored bronzane statue Kastra. 
Kastro, koji je umro 2016, prihvatio je komunizam sojvetskog tipa pošto je preuzeo vodeću ulogu u revoluciji u kojoj je 1959. svrgnut diktator Fulhensio Batista. Kastro je prkosio teškom embargu SAD i desetinama planova za njegovo ubistvo tokom pedesetogodišnje vladavine ostrvom.
Putin je u govoru istakao Kastrovu istoriju prkosa, hvalio ga je zbog nesebične odbrane suvereniteta rodne zemlje i ukazao na sličnost sa zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini.
 
"Sovjetski Savez i Rusija su uvek i nastavljaju do danas da podržavaju kubanski narod u njihovoj borbi za nezavisnost, suverenitet. Uvek smo stali protiv svake restrikcije, embarga, blokade. Uvek smo podržavali Kubu na međunarodnoj sceni i vidimo da Kuba zauzima isti stav prema Rusiji", rekao je Putin.
 
Drugi vodeći ruski zvaničnici govorili su istim tonom na sastancima sa Dias-Kanelom koji je došao u Moskvu u subotu.
 
 
Vjačeslav Volodin, predsednik ruskog parlamenta, nazvao je Kubu simbolom borbe za nezavisnost, navodi se u saopštenju objavljenom na vebsajtu državne Dume.
 
Dias-Kanel je rekao da Rusija uvek može da računa na Kubu i ocenio američke sankcije protiv Moskve kao nefer.
 
Kubanski državni mediji javili su da će Dias-Kanel tokom svog putovanja usmeriti pažnju na sektor energetike.
  • Zare

    23.11.2022 11:37
    Odlicna skulptura za razliku od onog cuda ispred nase bivse z. stanice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.