Zaplenjena količina fentanila dovoljna da ubije svaku osobu u SAD-u

Uprava za suzbijanje droga SAD-a (DEA) saopštila je da je ove godine zaplenila više od 379 miliona potencijalno smrtonosnih doza ilegalnog fentanila.
Zaplenjena količina fentanila dovoljna da ubije svaku osobu u SAD-u
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zaplenjeno je više od 4,5 tona fentanila u prahu i 50,6 miliona ilegalnih tableta fentanila. To je dvostruko više od broja tableta zaplenjenih 2021. godine, kada je više od 107.000 Amerikanaca umrlo od predoziranja drogom. Dve trećine tih smrti uzrokovane su fentanilom.
En Milgram, direktorka DEA-e, rekla je da su zaplene koje je zabeležila agencija ove godine sadržavale dovoljno fentanila "da ubiju sve u Sjedinjenim Državama", gde živi oko 330 miliona stanovnika.
"Glavni operativni prioritet DEA-e je poraziti dva meksička narko-kartela, Sinaloa i Jalisko (CJNG), koji su prvenstveno odgovorni za fentanil koji danas ubija Amerikance", kazala je Milgram u izjavi.
 
Istraga lista "Washington Post" otkrila je da je ilegalni fentanil postao vodeći uzrok smrti Amerikanaca u uzrastu od 18 do 49 godina. Fatalna predoziranja fentanilom porasla su za 94 odsto od 2019. godine, a ova droga sada odnosi više života u SAD-u nego saobraćajne nesreće, oružano nasilje ili samoubistva.
 
Fentanil, 50 puta jači od heroina, postao je posao vredan milijarde dolara za narkokartele koji ga proizvode.
 
"Većina fentanila koji krijumčare karteli Sinaloa i CJNG masovno se proizvodi u tajnim labaratorijama u Meksiku s hemikalijama koje uglavnom dolaze iz Kine", navodi se u saopštenju DEA-e.
 
Droga je obično u pilulama dizajniranim da lične na tablete protiv bolova koje se izdaju na recept. Neki dileri u SAD-u takođe dodaju metamfetamin, kokain i druge droge s fentanilom u prahu kako bi pojačali efekat i pridobili više kupaca.
 
DEA je prošlog meseca upozorila da šest od 10 ilegalnih tableta fentanila koje se prodaju na američkim ulicama sada sadrže potencijalno smrtonosnu dozu, što je porast u odnosu na četiri od 10 prošle godine. Američki agenti rekli su da su karteli pojačali snagu svojih tableta kao odgovor na tržišnu potražnju za sve jačim i jačim dozama od kupaca koji razviju toleranciju na opioide.
 
To je osnovnu jedinicu doziranja, tabletu, učinilo još smrtonosnijom za osobe koje prvi put koriste fentanil ili nekoga ko ne zna da konzumira fentanil.
  • Nikola

    22.12.2022 07:51
    Zemlja sreće i blagostanja
    Koliko ih se drogira kad ih sto hiljada godišnje umre od predoziranja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet