Nemačka će vratiti više od hiljadu ljudskih lobanja bivšim kolonijama u Africi

Berlinski muzej je objavio da je spreman da vrati stotine ljudskih lobanja iz bivše nemačke kolonije istočne Afrike, nakon proučavanja ostataka kako bi se utvrdilo kojim današnjim zemljama pripadaju.
Nemačka će vratiti više od hiljadu ljudskih lobanja bivšim kolonijama u Africi
Foto: Pixabay
Naučnici su pregledali 1.135 lobanja u berlinskom Muzeju praistorije, pripisujući 904 područjima koja su sada deo Ruande, 202 Tanzaniji i 22 Keniji. Još sedam lobanja ostalo je nepripisano.
Nemačka istočna Afrika, osnovana 1880-ih, koja se raspala nakon završetka Prvog svetskog rata 1918. godine, uključivala je današnji Burundi, Ruandu, kopno Tanzaniju i deo Mozambika.
Prema Hermanu Parzingeru, predsedniku Pruske fondacije za kulturnu baštinu, koja nadzire mnoge berlinske muzeje, spremni su za vraćanje lobanja i sada čekaju povratni signal iz zemalja porekla.
 
Većina lobanja potiče s groblja i drugih grobnih mesta, ali neke su uzete nakon pogubljenja koja su izvršili Nemci. Ostaci su bili deo zbirke od više od 6.000 lobanja koju je prikupio lekar i antropolog Feliks fon Lušan tokom nemačke kolonijalne vladavine.
 
Muzej praistorije preuzeo ih je od berlinske bolnice "Charité" 2011. godine. Neodgovarajuće skladištenje dovelo je do toga da su neke oštećene ili buđave. Ljudski ostaci zatim su ispitani i popisani u pilot projektu koji bi trebalo da posluži kao model za opštu ponovnu procenu zbirki iz kolonijalnog doba, a ne samo zbirke u Berlinu.
 
Od 2011. godine Nemačka Namibiji vraća posmrtne ostatke pripadnika domorodačkog naroda Herero i Nama koje su ubile nemačke kolonijalne snage.
 
Poslednjih godina porastao je pritisak da se vrate ljudski ostaci i artefakti koje su opljačkali evropski kolonisti. Među najpoznatijima su stotine takozvanih beninskih bronzanih komada, koje su ukrale britanske kolonijalne trupe pre nego što su završile u muzejima širom Evrope i Sjedinjenih Država.
 
Nemačka je počela da vraća svoju zbirku u Nigeriju krajem prošle godine nakon sporazuma između Berlina i Abudže.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet