Džefri Saks: Put do rata u Ukrajini - SAD verovale da mogu da rade praktično sve što žele

Poznati američki ekonomista Džefri Saks ocenio je da su SAD pogrešno verovale u unipolarnost sveta i svoju superiornost posle 1991. godine i raspada SSSR-a.

To je, navodi, dovelo do pogoršanja odnosa sa Rusijom i napete međunarodne političke situacije.

U intervjuu za "Njujorker", on je rekao i da je ukrajinska kriza posledica napetosti u odnosima Vašingtona i Moskve u poslednjih 25 godina.

"SAD su bile uverene u unipolarnost sveta i u to da one mogu da rade praktično sve što žele, pa i da razmeštaju vojne baze gde i kada im odgovara, zaključuju i raskidaju ugovore po sopstvenoj želji bez bilo kakvih ozbiljnih posledica", rekao je Saks.
 
Prema njegovim rečima, jedna od najvećih grešaka Vašingtona bilo je širenje NATO, što su još 90-ih godina smatrali mnogi američki političari.
 
"Zatim je usledilo bombardovanje Srbije i dalje širenje NATO, što se negativno odrazilo na odnose SAD i Rusije“, istakao je Saks i podsetio da je bivši američki predsednik Džordž Buš Mlađi sproveo nekoliko talasa širenja Alijanse a poslednja faza bili su pokušaji da se bloku pridruže Gruzija i Ukrajina.
 
"To nas je konkretno odvelo na put ne samo apsolutnog pogoršanja odnosa nego na put tog rata“, rekao je Saks.
 
On je ukazao i na uticaj američke političke elite na državni prevrat u Ukrajini 2014. godine i da je Vašington delovao aktivno i direktno – platio je ogromnu svotu novca onima koji su rukovodili Majdanom i sponzorisao je prevrat, kada je srušen predsednik Viktor Janukovič.
  • zztop

    05.03.2023 19:44
    Eno vam ona gomila analitičara i voditeljski par na happy tv koji govore da rusija samo što nije dobila rat, a započela samo ograničenu specijalonu vojnu operaciju ... majko mila koji trovači pameti u narodu ... jel srbiji teže ili lakše što je okružena zemljama koje su u EU ili u NATO-u i nitko nas ne napada , nego odvraća da mi koga ne napadnemo, pa kad izgubimo opet cvilež i objašnjavanje da je i izgubljeni rat pobeda ... nema predaje nitko ne viče, jel zabranjeno ili...
  • BB

    05.03.2023 18:07
    Podrška
    Džefri Saks je profesor na Kolumbija iniverzitetu u Njujorku. Ima više od 40 pocasnih doktorata.
    Dao je dosta odličnih intervjua, kritikuje ozbiljno američku spoljnu politiku. Na You Tube na engleskom.
  • Fantom

    05.03.2023 15:28
    Tako je govorio Frank Zappa
    Pre godinu dana ovom čoveku u intervjuima zapadnim medijima bukvalno nisu dozvoljavali da govori dok su skapirali koje je njegovo stanovište. Bukvalno su vrištali u nekim slučajevima i prekidali intervjue. On nije jedini, dosta ljudi koji se odlikuju inteligentnim i prizemnim stavovima i po drugim pitanjima, na prvom mestu ekonomije i nauke, isto javno govore istinu o nacističkom puču koji je izveden 2014 u Ukrajini sa ciljem finansijskog i vojnog iznurivanja Rusije, njenog cepanja i potom eksploatacije i kolonizacije od strane zapadanog kapitala. Potražite citata Frank-a Zape na netu o demokratiji na zapadu, ili pitajte Džulijana Asanža, koji više od decenije sedi po zatovrima bez suđenja i čiji je jedini greh to što je objavio dokaze o ratnim zločinima i kriminalu i korupciji u vrhu zapadnih "demokraija".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.