Bivši pakistanski premijer i njegovi saradnici optuženi za terorizam

Policija u glavnom gradu Pakistana optužila je danas bivšeg premijera Imrana Kana, 17 njegovih pomoćnika i mnoštvo pristalica za terorizam.

Sledbenici svrgnutog premijera juče su se sukobili sa bezbednosnim snagama u Islamabadu ispred suda gde je bivši premijer Kan trebalo da se pojavi zbog slučaja korupcije.

Kanove pristalice su na policiju bacale zapaljive bombe i kamenje i tom prilikom je više od 50 policajaca povređeno, a policijski punkt, nekoliko automobila i motocikala je zapaljeno.

Policija je saopštila da je 59 pristalica uhapšeno tokom sukoba.
 
Kan se nije pojavio u sudu na kome je trebalo da se suoči sa optužbama da je prodao državne poklone koje je primio dok je bio na funkciji.
 
Osim Kana, optuženi su i bivši i sadašnji poslanici, bivši ministri, bivši predsednik Narodne skupštine i brojne Kanove pristalice.
 
Optužbe uključuju terorizam, ometanje policijskih službenika u izvršavanju njihovih zadataka, napade na policiju, ranjavanje policajaca i ugrožavanje njihovih života.
 
Kanovoj vladi je u aprilu 2022. parlament izglasao nepoverenje i on je u opoziciji, a tvrdi da su ga nezakonito smenile SAD.
 
Sadašnji premijer Šahbaz Šarif i Vašington su odbacili tu optužbu, a Vlada kaže da će naredni izbori biti ove godine u redovnom terminu.
Bivši pakistanski premijer, nekadašnja zvezda kriketa, upleten je u niz afera i protiv njega je pokrenuto čak 76 sudskih postupaka, među kojima i za terorizam po optužbi policije.
 
On je do sada izbegavao hapšenje i tvrdi da je hajku protiv njega organizovala država da bi ga ućutkala, a u novembru ga je napadač ranio u nogu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.