Čarls Treći podržao istragu o vezama kraljevske porodice sa trgovinom robljem

Britanski kralj Čarls Treći podržao je po prvi put istragu koja se vodi o vezi kraljevske porodice sa trgovine robljem u 17. i 18. veku, saopštila je danas Bakingemska palata.
Čarls Treći podržao istragu o vezama kraljevske porodice sa trgovinom robljem
Foto: Beta/AP
U saopštenju se navodi da Čarls Treći pitanje shvata ozbiljno i da će akademicima uključenim u istragu, pokrenutu nakon što je objavljen dokument sa informacijama o akcijama kraljevih predaka u kompaniji za trgovinu robljem, biti omogućen pristup kraljevskim arhivama.
List Gardijan objavio je članak u kojem je otkrio dokument koji pokazuje da je zamenik guvernera Kraljevske afričke kompanije za trgovinu robljem preneo 1.000 funti akcija poslovanja kralju Vilijamu Trećem 1689. godine.
Kralj Čarls Treći i njegov najstariji sin, princ Vilijam, saopštili su da im je žao zbog postojanja ropstva, ali nisu priznali povezanost krune sa trgovinom.
 
Istraživanje sprovodi Univerzitet u Mančesteru sa nezavisnom organizacijom Istorijske kraljevske palate, koja upravlja nekim od kraljevskih palata Ujedinjenog kraljevstva koja nisu u upotrebi i očekuje se da će studija biti gotova 2026. godine.
  • Aleks

    06.04.2023 20:44
    Gadljivi na pare
    Istraga u trgovini organima će biti za nekih 200 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet