Uzbuna u Pentagonu: Procurili tajni američki ratni planovi za Ukrajinu

Tajni ratni dokumenti s detaljima planova SAD i NATO za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane ofanzive protiv ruskih snaga su ove sedmice objavljeni na društvenim medijima.

To su za Njujork tajms viši zvaničnici administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Pentagon istražuje ko bi mogao biti iza curenja dokumenata koji su se pojavili na Tviteru i Telegramu, aplikaciji s više od 500 miliona korisnika koja se masovno koristi u Rusiji, prenosi Index.hr.

Analitičari navode kako se čini da su dokumenti modifikovani u odnosu na originalni format. U verzijama dokumenata koji su procurili su američke procene ukrajinskih žrtava preuveličane, a ruskih umanjene, navode analitičari s kojima je razgovarao Njujork tajms.
 
Modifikacije upućuju na mogući pokušaj širenja dezinformacija u režiji Moskve, navode analitičari. No objava dela originalnih dokumenata, koji uključuju fotografije grafikona očekivanih isporuka oružja, procene snage bataljona i drugih planova, predstavljaju značajan bezbednosni propust američkih obaveštajnih službi, piše taj list.
 
Zvaničnici Bajdenove administracije rade na uklanjanju dokumenata s društvenih mreža, ali do četvrtka kasno uveče nisu uspeli u potpunosti.
 
U dokumentima nema konkretnih borbenih planova u kojima bi stajalo kako, kad i gde Ukrajinci planiraju da pokrenu svoju ofanzivu, za koju američki zvaničnici kažu da je "verovatna" u narednih oko mesec dana. Dokumenti su, javlja Njujork tajms, stari oko pet nedelja, stoga donose američki i ukrajinski pogled na ofanzivu koji datira oko 1. marta, odnosno donosi pregled onog što bi Ukrajincima moglo da bude potrebno za ofanzivu, prenosi hrvatski N1.
 
Ipak, uvežbanim očima ruskih vojnih planera, generala ili obaveštajnih analitičara, ti dokumenti mogli bi da omoguće brojne informacije koje dotad nisu imali. Primera radi, dokumenti napominju brzinu kojom Ukrajinci troše rakete za HIMARS, napredni američki sistem višecevnih bacača raketa, kojima Ukrajinci iz velike udaljenosti mogu da napadnu mete poput skladišta municije, infrastrukture ili koncentracije vojnog osoblja.
 
Pentagon dosad nije javno objavio koliko brzo Ukrajinci troše rakete za HIMARS-e, ali u dokumentima koji su procurili se to eksplicitno navodi. 
 
Dokumenti selektivno modifikovani
 
Iako nije poznato kako su dokumenti završili na društvenim mrežama, jasno je da su počeli da ih dele proruski kanale. Analitičari upozoravaju da bi ovi dokumenti mogli da budu selektivno izmenjeni. 
 
"Nezavino od toga da li dokumenti autentični ili ne, treba biti vrlo oprezan sa svime što objavljuju ruski izvori", rekao je za Njujrok tajms Majkl Kofman, direktor katedre za ruske studije pri CNA-u, istraživačkom institutu u Arlingtonu.
 
Primera radi, u jednom od dokumenata navodi se da je u Ukrajini ubijeno između 16.000 i 17.500 ruskih vojnika, dok su Ukrajinci pretrpeli oko 71.500 vojnih žrtava. I Pentagon i drugi analitičari procenjuju da su ruski gubici znatno veći – oko 200.000 ubijenih i ranjenih, dok se ukrajinski gubici procenjuju na oko 100.000 ubijenih i ranjenih, prenosi Index.
Nezavisno od toga, analitičari navode kako se delovi dokumenata čine autentičnima, te bi Rusima mogli dati važne informacije poput vremenskog okvira za isporuku oružja, važnih podataka o ukrajinskim snagama koje se pripremaju za protivofanzivu i slične vojne detalje.
 
Dokumenti sadrže informacije o jedinicama ukrajinskih snaga, opremi i obuci, s rasporedima za period od januara do aprila. Dokument sadrži rezime o okupljanju 12 borbenih brigada, od kojih devet obučavaju i snabdevaju SAD i saveznici iz NATO-a. prema dokumentu, šest brigada će biti spremno do 31. marta, a ostale do kraja aprila. 
 
Na obuku će uticati i vreme isporuke oružje, a u dokumentu se navodi da je za devet brigada potrebno više od 250 tenkova i više od 350 mehanizovanih vozila. 
 
To što bi dokumenti mogli biti objavljeni na široko dostupnim kanalima društvenih medija i verovatno doći u ruke ruskih zvaničnika, veliki je uspeh za Moskvu u vreme kada se činilo da Rusija zaostaje za Sjedinjenim Državama u prikupljanju obaveštajnih podataka u Ukrajini.
 
Curenje je prvo značajno rusko obaveštajno otkriće koje je objavljeno od početka rata. Tokom rata, Sjedinjene Države su Ukrajini dostavljale informacije o zapovednim mestima, skladištima municije i drugim ključnim čvorištima u ruskim vojnim linijama.
 
Takva obaveštajna informacija u realnom vremenu omogućila je Ukrajincima da gađaju ruske snage, ubijaju generale i prisile da se zalihe municije premeste dalje od ruskih linija bojnog polja, iako američki zvaničnici kažu da je Ukrajina odigrala odlučujuću ulogu u planiranju i izvršenju tih napada.
 
Ali na početku rata ukrajinski zvaničnici oklevali su da podele svoje borbene planove sa Sjedinjenim Državama, iz straha od curenja informacija, rekli su američki i evropski zvaničnici. Još prošlog leta američki obaveštajni zvaničnici rekli su da često bolje razumeju ruske vojne planove nego ukrajinske.
  • Ssy

    08.04.2023 07:31
    Zavrzlame na sve strane
    Možda je procurelo, a možda je "procurelo".
  • Bob

    07.04.2023 20:39
    Rusi su zapoceli ceo cirkkus. Ameri su samo utrcali da iskoriste priliku. Nije valjda da je neko (ukljucujuci i ruse) ocekivao da ce da stoje sa strane i neutralno gledaju?
  • Saruman

    07.04.2023 18:46
    Kako to da se baš USA založila za Ukrajinu, pitaju se svi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Jak zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros region istočne Turske, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).