Francuska i Nemačka podržale tužbu protiv Mađarske zbog diskriminacije LGBT zajednice

Francuska i Nemačka pridružile su se desetini drugih članica Evropske unije i podržale tužbu protiv Mađarske pred Evropskim sudom pravde zbog zakona koji diskriminiše LGBT zajednicu.
Francuska i Nemačka podržale tužbu protiv Mađarske zbog diskriminacije LGBT zajednice
Foto: Pixabay
"Nemačka se pridružila postupku Evropske komisije protiv zakona u Mađarskoj. To pokazuje da stojimo uz LGBT zajednicu. Zajedničke vrednosti EU su DNK našeg slobodnog i otvorenog društva, a raznolikost je naša snaga", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Pored Francuske i Nemačke, tužbi su se pridružili i Austrija, Belgija, Danska, Finska, Grčka, Irska, Luksemburg, Malta, Holandija, Portugal, Slovenija, Španija, Švedska i Evropski parlament.
Mađarski zakon maloletnicima zabranjuje sadržaj koji "promoviše ili prikazuje“ ono što naziva "odstupanjem od sopstvenog identiteta koji odgovara polu pri rođenju, promenu pola ili homoseksualnost“.
 
Komisija je prošlog jula prijavila Mađarsku Evropskom sudu pravde zbog kršenja pravila Evropske unije o slobodnom pružanju prekograničnih audiovizuelnih usluga i sadržaja, kao i osnovnih prava pojedinaca i vrednosti Unije.
  • ttt

    09.04.2023 17:52
    @ Cicka
    Nisam upotrebio izraz tigar u ironičnom tonu, već sam samo ponovio ono što je srpsko rukovodstvo reklo pre neku godinu - ekonomski tigar. A kakav smo tigar, to se vidi na svakom koraku.
  • SPQR

    09.04.2023 09:19
    EU
    09.04.2023 • 00:40
    Ali neo-fašistička vlada italije nije! Čisto da znate na cijoj ste strani.

    Ovaj komentar je dobio gomilu minusa. Zašto? Sama stranka Fratelli d’Italia skoro svaki dan daje neku izjavu u kojoj brani ili relativizuje fasizam, danas ima retrogradne stavove i sl.
    Šta je tu za ‘-‘ ?
  • Cicka

    09.04.2023 08:54
    Tigar, kako nazivas Srbiju ironicno , ce se kao i svaki pravi tigar izvuci , kako tako ali ce se izvuci , pogotovu ako budemo skromniji , eno pametnog saveta od vodovoda iz Novog Sada , mislite o tome , tusiranje zajedno , ali prethodno da naparvimo kao neki mali amam u kupatilima a moze ,kako su pametni Muslimani u mnogim stvarima , mozemo da napravimo plocice u kupatilima umesto kade , okolo zidice da se moze i sesti a ne ove kade gde jedva udje jedan a kamoli dvoje , jednom bi glava udarala o bojler , tu je trebala da da subvencije gospodja prethodna ona za energetiku a ne za plasticne prozore , da svi mozemo da napravimo kupatila kakva treba da budu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.