Rusija pokrenula istragu protiv osnivača Vagnera zbog podsticanja na oružanu pobunu

Ruski nacionalni antiteroristički komitet zatražio je danas od Jevgenija Prigožina, osnivača plaćeničke formacije Vagner, da prestane s nezakonitim radnjama.

Komitet je saopštio da je Federalna služba bezbednosti (FSB) pokrenula istragu protiv njega zbog podsticanja na oružanu pobunu, a u vezi s njegovim nedavnim izjavama da je ruska vojska napala njegove plaćenike s leđa i da će na to biti uzvraćeno.

"Izjave koje se šire u ime Jevgenija Prigožina apsolutno su neutemeljene. U vezi s tim izjavama, Federalna služba bezbednosti Rusije započela je istragu o pozivanju na oružanu pobunu. Zahtevamo da se protivzakonite radnje odmah zaustave", navodi se u saopštenju a prenosi agencija TASS.
Kako prenosi ova ruska državna agencija, povodom Prigožinovih izjava oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da je predsednik države Vladimir Putin svestan situacije i da je "obavešten o svim dešavanjima u vezi sa Progožinom" i dodao da su "poduzete neophodne mere". 
Rusko ministarstvo odbrane je danas saopštilo da su netačni navodi, koji kruže društvenim mrežama, da su ruske vojne snage "napale Vagnerove kampove s leđa" i da se radi o "informacionoj provokaciji".
 
U jednoj od nekoliko poruka objavljenih danas na Telegramu, Prigoržin je izjavio da će "oni koji su uništili naše momke, koji su uništili živote desetina hiljada ruskih vojnika, biti kažnjeni" i dodao: "Tražim da niko ne pruža otpor".
 
Prigožin se zakleo da će se osvetiti za napad, naveo "ima nas 25.000" i rekao: "Mi ćemo da otkrijemo zašto je haos u ovoj zemlji". Međutim, kako je rekao, ne radi se o "vojnom udaru".
 
Prigožin je takođe žestoko optužio vojni vrh Rusije, rekavši da su obrazloženja Kremlja za invaziju na Ukrajinu bazirana na lažima koje su smislile vojne glavešine.
 
  • emi

    24.06.2023 13:32
    a Valery Vasilyevich Gerasimov pobegao.. covek je dosao u rostov i samo hoce da zna ko mu ubija ljude
  • aTest

    24.06.2023 12:55
    salu na stranu ali jevgeni je u pravu za vecinu stvari o kojima govori kao i crvenim generalima, bagri iz pozadine
  • SSS

    24.06.2023 12:27
    Maskirovka
    Obatite pažnju na to kako će se ovo završiti ili će se ovaj pokajnički predati ili će ih sve brutalno ukloniti, a sve u cilju pripreme kontranapada, koji će uslediti i mogućeg direktnog uplitanja NATO, kao opomena onima, kojima će stići poziv za još jednu delimičnu mobilizaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Jak zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros region istočne Turske, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).