Lukašenko: Prigožin je u Belorusiji

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potvrdio je danas da je u Belorusiju stigao Jevgenij Prigožin, šef privatne vojske "Vagner".
Ruske vlasti su ranije saopštile da su obustavile krivičnu istragu oružane pobune koju je predvodio Prigožin i da ne podižu nikakve optužbe protiv njega niti protiv njegovih vojnika.
Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je navela da je istragom utvrdila da su oni koji su bili uključeni u pobunu "prekinuli aktivnosti usmerene na izvršenje zločina" i da je zatvorila slučaj.
Kremlj je ranije najavio Prigožinov egzil u Belorusiji kao deo sporazuma kojim je okončana pobuna.
 
Lukašenko je rekao da se Prigožin doselio u Belorusiju i da su on i njegovi vojnici dobrodošli da ostanu u Belorusiji "neko vreme" o svom trošku.
 
Prigožin, dugogodišnji bliski saveznik predsednika Rusije Vladimira Putina, pokrenuo je pobunu u petak, 23. juna, uveče, tvrdeći da je ruska vojska ubila više njegovih boraca u vazdušnom napadu.
 
Dan kasnije, u subotu, posle pohoda do ispred Moskve, Prigožin je objavio da prekida pobunu i da će se sa borcima vratiti na front u Ukrajinu.
 
Međutim, Kremlj je ubrzo saopštio da Prigožin, na osnovu dogovora postignutog uz posredovanje Lukašenka, treba da ode u Belorusiju.
 
Prigožin se juče oglasio prvom porukom na internetu otkako je prihvatio da zaustavi marš i izjavio da su dva faktora uticala na njegovu odluku: da je želeo da "izbegne prolivanje ruske krvi" i da je marš bio demonstracija protesta, bez namere da se menja vlast.
  • vukasenko

    27.06.2023 20:51
    Pazi da tvoja zemlja ne promeni naziv u Prigožiju.
  • Jarvis

    27.06.2023 19:29
    A zašto je Belorusija napustila SSSR??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.