U Francuskoj tokom noći privedeno skoro 1.000 osoba, palili kola i zgrade i pljačkali prodavnice

Neredi su tokom noći zahvatili gradove širom Francuske, ponovo su paljeni automobili i zgrade i pljačkane prodavnice, a policija je privela skoro 1.000 osoba.
U Francuskoj tokom noći privedeno skoro 1.000 osoba, palili kola i zgrade i pljačkali prodavnice
Foto: FoNet/AP
Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je jutros da su tokom četrvrte noći nasilja početog posle smrti 17-godišnjeg mladića koga je ubio policajac, privedene 994 osobe, uz ocenu da je nasilje bilo, ipak, "manjeg intenziteta" nego prethodnih noći.
Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin) izjavio je sinoć da su mobilisane specijalne policijske jedinice, pripadnici interventne policije i žandarmerije.
Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen izjavio je sinoć da su mobilisane specijalne policijske jedinice, pripadnici interventne policije i žandarmerije.
 
Vlada tvrdi da nasilje počinje da se smanjuje zahvaljujući oštrijim bezbednosnim merama, ali su štete i dalje velike, od Pariza do Marseja i Liona i čak u francuskim prekomorskim teritorijama.
 
Ubistvo tinejdžera Nahela, čije prezime nije objavljeno, pokrenulo je dugo tinjajuće tenzije između policije i mladih u siromašnim kvartovima gde se bore sa siromaštvom, nezaposlenošću i rasnom diskriminacijom.
 
Amaterski video snimak koji opovrgava prvobitni policijski izveštaj događaja od utorka gde se vidi da je policajac pucao u vozača automobila, 17-godišnjeg Nahela i ubio ga u pariskom predgrađu Nanter i dalje izazva proteste u brojnim kvartovima u zemlji.
 
Pre današnje sahrane Nahela ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen objavio je preko televizije TF1 da će na ulice biti izvedeno više specijalizovanih jedinica i raspoređeno 45.000 policajaca i žandarma.
 
Lakša oklopna vozila takođe su poslata u pokušaju da se smanje tenzije.
U noći između četvrtka i petka oštećene su 492 zgrade, zapaljeno 2.000 kola i opljačkane desetine prodavnica, iako je privedeno gotovo 900 ljudi. 
 
Darmanen koji je noćas bio severozapadno od Pariza je negde oko 2.30 ocenio da je nasilje "manjeg intenziteta".
 
Francuska fudbalska reprezentacija zajedno sa zvezdom Kilianom Mbapeom pozvala je na smirivanje navodeći da je "vreme da nasilje prestane i ostavi mesta tuzi, dijalogu i rekonstrukciji".
 
U drugom najvećem francuskom gradu Marseju ponovo je bilo okršaja između policije i demonstranata i scena pljački u centru grada i u narodnim kvartovima na severu.
 
Policija je oko 2.00 sata prijavila 88 privedenih od početka večeri, a radi se o grupama mladih, često maskiranih, i, kako je navedeno, "veoma pokretnih". Veliki požar vezan za nerede, prema policiji, prijavljen je u jednom supermarketu.
 
Šira oblast Pariza nije pošteđena, iako su prethodno tri grada blizu francuske prestonice odlučila da uvedu policijski čas. U Nanteru, predgrađu Pariza gde je Nahel živeo je devet osoba privedeno zbog posedovanja kanistera sa benzinom i Molotovljevih koktela. Drugi gradovi u okolini su takođe zahvaćeni neredima, a neke zgrade javnih ustanova su zapaljene.
  • neko

    01.07.2023 19:43
    a ljudska prava
    Koliko vidim tamo su i policija i demonstranti daleko nasilniji nego ovde. A nama našli da pričaju o demokratiji, ljudskim pravima i tolerancija.
  • Дијана Нехрчић

    01.07.2023 14:37
    Јесте ухапшени Пјер изјавио ако могу Срби могу и Французи
  • Dušan Savić

    01.07.2023 13:37
    I onda nas makro uči šta i kako za Kosovo. Gledaj svoju zemlju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet