Ponovo se diskutuje o duvanu za žvakanje, da li je dobra zamena za cigarete?

Na sastanku posvećenom temi "Recept za Evropu bez dima", održanom krajem maja u Strazburu, veliki deo diskusije bio je fokusiran na praksu žvakanja duvana, ili kolokvijalno - snus.

Snus je zapravo porozna kesica ispunjena mešavinom duvana koju korisnici stavljaju ispod gornje usne, gde se oslobađa nikotin i apsorbuje se u krvotok kroz tanku kožu desni, a efekat je snažan, trenutan i bez dima, navodi portal Politiko.

Prema najnovijim dostupnim podacima, u 2019. godini snus je svakodnevno koristilo 14 odsto odraslih Šveđana, i Švedska je jedina zemlja EU u kojoj je snus legalan.

Evropska unija je 1992. godine zabranila sve proizvode od duvana za žvakanje zbog zabrinutosti da bi velike duvanske industrije usled brojnih ograničenja, mogle da ga uvrste među nove proizvode namenjene tinejdžerima.
 
Međutim, snus je toliko ukorenjen u švedskoj kulturi da je ta zemlja zahtevala posebno izuzeće od ove zabrane kada se pridružila evropskom bloku 1995. godine.
 
Sada se snus vraća, ali ovog puta kao moguća alternativa cigaretama i proizvod koji može da smanji broj obolelih od posledica pušenja i pritisak na javno zdravstvo.

Ipak, snus u nekim krugovima izaziva podozrenje s obzirom na to da EU teži Evropi bez duvanskog dima do 2040. godine, što daje signal duvanskoj industriji da se blagovremeno pripremi za oštre mere koje su najavljene.

  • jarac

    02.08.2023 22:49
    Zavisi jedino od toga koliko drzavni aparat moze da napuni dzepove od toga.
    Naravno da nije dobar.
  • Fuj

    02.08.2023 22:22
    Fuj
    Fuj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.