Fotografija bošnjačkih izbeglica na obeležavanju sećanja na žrtve "Oluje" greška agencije iz Srbije

Na obeležavanju stradanja Srba u akciji "Oluja" 1995. godine, na ekranu iza govornika prikazana je fotografija Bošnjakinje nastala za vreme progona Bošnjaka u istočnoj Bosni 1995. godine.
Na fotografiji koja je prikazana na skupu dok je govorio i predsednik RS Milorad Dodik su žene i deca izvedeni iz enklave Žepa koju su zauzele srpske snage u julu 1995. godine, piše Radio slobodna Evropa.

Žene, decu, starije osobe i povređene fotografisao je fotoreporter francuske novinske agencije AFP Džoel Robine. Istog dana Robine je zabeležio više fotografija izbeglica iz Žepe.

Fotografija je iskorištena na manifestaciji u Prijedoru tokom sećanja na stradanje u "Oluji", a na svom zvaničnom nalogu na Tviteru ju je podelio i Milorad Dodik, predsednik entiteta Republika Srpska.
 
 
Lokalni mediji u BiH preneli su Fejsbuk status devojke koja kaže da je ona beba u rukama žene s fotografije koja se zove Sabina Mujkić. Napisala je: "Halo, slika nastala prisilnim iseljavanjem Žepljaka! Gospođa koja sedi je moja majka i ja!", stoji na profilu Nermine Mujkić Gušo.
 
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske saopštilo je da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio obeležavanje 28 godina od srpskog stradanja u vojnoj akciji "Oluja" predstavlja "nehotičnu i nenamernu grešku" agencije iz Srbije koja je pripremala video materijal.
 
U saopštenju se navodi da je tu agenciju angažovalo Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.
 
"Pokušaj pojedinih sarajevskih medija da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala, koji je pratio program obeležavanja, predstavi kao bilo šta osim kao nehotičnu i nenamernu grešku i to profesionalne agencije iz Srbije, koja je angažovana od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i koja je pripremala video-materijal, manipulacija je s ciljem da se otvori novi krug prebrojavanja žrtava i 'merenje' čije je stradanje veće", navedeno je u saopštenju.
Ministarstvo RS dodaje se da su, "nažalost, broj žrtava i razmere stradanja tokom poslednjih sukoba na prostoru bivše Јugoslavije tolike da je dostupno more fotografija koje o tome svedoče".
 
"Pogrešiti o etničkoj pripadnosti neke od osoba sa tih fotografija je greška koja se dešava čak i profesionalcima. Ministarstvo deli stav patrijarha SPC-a Porfirija da žrtve i majčine suze nemaju ni versku ni etničku pripadnost i da mi jednako žalimo i poštujemo svaku žrtvu i svaku bol za njom", navelo je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS.
  • Vojvodjan Jugosloven

    07.08.2023 07:11
    Kaze Dodik
    Kaze Dodik "necu I'm nikada oprostiti iako mi to moja vjera nalaze" a u piblici patrijarh koji je govorio o miru I oprastanju

    Dodik onda odbija da poslusa Bibliji?
    Po cemu je onda on pravoslavan?
  • 1/1

    06.08.2023 22:00
    "Posebno se izvinjavamo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i rukovodstvu Republike Srpske i Republike Srbije, jer je za ovo kriva isključivo agencija "Pozitiv" i za to preuzimamo punu odgovornost. Naglašavamo da odgovornost za ovu grešku u potpunosti snosi naša agencija. Organizator događaja nije imao nikakve veze s ovom neopreznom greškom, niti je mogao predvidjeti ovu situaciju", navode iz agencije.
    Agencija "Pozitiv" uputila je izvinjenje i porodicama Mujkić i Gušo, kao i svim sudionicima komemorativnog skupa. e sad, koliko je placeno pozitiv-u da preuzme odgovornost, koliko je placeno da neko uopste i ubaci ovu fotografiju u celu pricu o egzodusu kada je ocito po izgledu da su u pitanju muslimanske izbeglice i zrtve nekog drugog proterivanja, ko blati srpski narod iz beogradske kuhinje????ko je poslao ubice iz srbije da pocine srebrenicki masakr, egzodus srba iz hrvatske, kosova, sarajeva.. ko je nalogodavac???izvrsioce nase na vlasti znamo i ZASTO????
  • dferv

    06.08.2023 21:09
    Previše slučajnih grešaka da bi bile slučajne...
    Kad pogledam komentare pojedinih bosnjackih ekstremista na jednom sarajevskom medijskom sajtu, zaista se zapitam ima li tamo dovoljno duševnih bolnica, kakvi gnusni i nerealni komentari na ovu vest. Strašno je koliko mržnje imaju čak i prema srpskim žrtvama.

    Mislim da je vreme da se prestane sa mrznjom i da bosnjacki politicari i NVO nista ne rade po tom pitanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet