Poljska planira referendum na kom će građani reći da li žele da prime migrante ili ne

Poljski premijer Mateuš Moravjecki saopštio je da će Vlada pitati građane na referendumu da li hoće da prime "hiljade ilegalnih imigranata sa Bliskog Istoka i Afrike" kao deo plana EU o relokaciji.
Poljska planira referendum na kom će građani reći da li žele da prime migrante ili ne
Foto: Pixabay
Moravjecki je najavio referendum u videu objavljenom na društvenim mrežama.
Njegova stranka Pravo i pravda nastoji da zadrži vlast na oktobarskim parlamentarnim izborima i želi da iskoristi pitanje imigranata u svojoj predizbornoj kampanji, što je ista taktika koja joj je pomogla da dođe na vlast 2015. godine. 
Poljska je trenutno utočište za više od milion ukrajinskih izbeglica, koji su beli i hrišćani, međutim državni zvaničnici su do sad mnogo puta ponovili da muslimane i ostale iz drugih kultura smatraju za pretnju njihovom kulturnom identitetu i državnoj sigurnosti.  
 
Poljska vlada želi da referendum održi uporedo sa parlamentarnim izborima zakazanim za 15. oktobar. 
 
Moravjecki je rekao da će pitanje glasiti: "Da li podržavate prijem hiljada ilegalnih imigranata sa Bliskog istoka i Afrike u okviru mehanizma prisilnog preseljenja koji je nametnut od strane evropske birokratije?"
 
Ministri unutrašnjih poslova EU u junu su podržali plan o podeli odgovornosti za migrante koji ulaze u Evropu bez dozvole, što je koren jedne od najdugotrajnijih političkih kriza u Evropi. 
 
Evropska migrantska kriza počela je pre osam godina nakon što je više od milion ljudi koji su bežali od rata u Siriji ušlo u EU i opteretilo prihvatne kapacitete u Grčkoj i Italiji. 
 
Od tada se 27 članica EU prepire oko toga koja zemlja treba da preuzme odgovornost za migrante koji ulaze bez dozvole, kao i da li su zemlje članice u obavezi da im pomognu da se snađu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet