Vođa ultradesničarske grupe osuđen na 22 godine zatvora zbog napada na Kapitol

Bivši vođa američke grupe ekstremne desnice "Proud boys" Enrike Tario osuđen je na 22 godine zatvora, što je najteža kazna izrečena za napad na Kapitol.
Vođa ultradesničarske grupe osuđen na 22 godine zatvora zbog napada na Kapitol
Foto: Beta/AP
Prošle nedelje su četvorica pripadnika grupe "Proud boys", koji su u maju proglašeni krivima kao i Enrike Tario, osuđeni na zatvorske kazne od 10 do 18 godina.
Do sada najtežu kaznu za napad, 18 godina, dobio je Stjuart Rods, osnivač ekstremno desne grupe "Oath Keepers".
Dvestotinak pripadnika Proud boys-a napalo je 6. maja 2021. godine Kapitol, sedište američkog Kongresa, kako bi pokušali da spreče potvrdu izborne pobede demokrata Džozefa Bajdena nad tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom.
 
Taj dan je, kako je rekao sudija Timoti Keli, "izbrisao našu tradiciju mirnog prenosa vlasti".
 
Za razliku od ostale četvorice, Tario, za kog je tužilaštvo tražilo 33 godine zatvora, tog dana nije bio u Vašingtonu, ali sudija je procenio da je "Tario bio glavni pokretač zavere".
 
Na sudiju, kako se čini, nije delovalo kajanje optuženog, čiji su glas povremeno gušili jecaji i koji je 6. maja 2021. ocenio "strašnim danom" i zatražio "milost", kao što su pre njega učinile njegova sestra, verenica i majka.
Tužilac Konor Mulro tražio je oštriju kaznu za Tarija od one koju su dobili ostali, dok su njegovi advokati tvrdili da njihov klijent nije učestvovao u napadima jer tog dana nije bio u Vašingtonu. Sudija je, međutim, ocenio da se zahvaljujući tome mogao ograditi od napada na Kapitol.
 
"Tarijeva odsutnost ne umanjuje težinu njegovih dela jer je on bio više general nego običan vojnik", utvrdilo je tužilaštvo.
 
Nakon napada na Kapitol uhapšeno je i optuženo više od 1.100 osoba. Više od polovine njih osuđeno je, uglavnom na stroge zatvorske kazne.
  • @Da

    06.09.2023 18:42
    A "peotoktobarci"? Kako bi završili u uzornoj američkoj demokratiji? Prilepiš nekom ideološku etiketu i odmah se zakon drugačije primenjuje?
  • B

    06.09.2023 17:21
    placem od smeha
    Sloboda govora i slicno, a lik afroamerickog porekla je lider desnicara i ide 20+ godina u zatvor zbog verbalnog delikta.
    Zivela demokratija i drug Staljin.
  • Da

    06.09.2023 10:47
    Svi hvatamo beleške.

    I gledamo na “dveri” i slične organizacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet