Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv šestorice za ratne zločine nad srpskim civilima

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv šest osoba osumnjičenih za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Visokog.
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv šestorice za ratne zločine nad srpskim civilima
Foto: Pixabay

Optužnica je podignuta protiv Zijada Kadrića, Hajdurina Halilovića, Asima Hamzića, Miralema Čengića, Samira Selimovića i Amira Murtića, prenela je Srna.

Oni se terete da su od maja do kraja 1992. godine u logoru koji se nalazio u kasarni "Ahmet Fetahagić" mučili, pljačkali, nečovečno postupali i fizički i psihički zlostavljali civile srpske nacionalnosti sa područja Visokog, među kojima su bile žene, deca i starije osobe.

Prema navodima optužnice, u logoru u periodu od oko osam meseci bilo je više stotina civila koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uslova, u neuslovnim i pretrpanim prostorimama, a bili su podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju i ponižavajućim postupcima prema ženama i maloletnicima.
 
Radnje koje se osumnjičenima stavljaju na teret opisane su u 109 tačaka i podtačaka optužnice, koje će Tužilaštvo dokazivati pozivanjem 90 svedoka i veštaka, kao i materijalnim dokazima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
 
Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.
  • Ivan

    19.09.2023 06:29
    Samo 1 pitanje: Sta ste cekali 30 godina? Ko je koga sakrivao i stitio iz EU u BiH? Kad napisu da sam se rodio u BiH ja popravim - NE rodio sam se u Jugoslaviji kao drzavi jer BiH je bila republika zao a ovo danas je sprdacina kao i Srpska Krajina.
  • Dejo

    18.09.2023 20:29
    Koliko
    Logor u Tarcinu duze je postojao od rata u BiH.Tu su dovodjeni ubijani muceni ljudi s polja od kuce ,u radnom odijelu dok je radio oko kuce .Znaci logor za Srbe civile.Koliko su godina dobili ti dzelati koji su to sve sprovodili uz znanje Izedbegovica?Par godina i neko prica o pravicnom Haskom ili domacem sudstvu.Pametnom dosta jedan primjer samo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.