Azerbejdžan pozvao Jermene iz Nagorno-Karabaha da predaju oružje: To je uslov za početak pregovora

Predsedništvo Azerbejdžana pozvalo je danas jermenske separatističke snage u Nagornom Karabahu da polože oružje, ocenjujući da je to uslov za početak pregovora.
Azerbejdžan pozvao Jermene iz Nagorno-Karabaha da predaju oružje: To je uslov za početak pregovora
Foto: Beta/AP
"Ilegalne jermenske oružane snage moraju da podignu belu zastavu, da predaju oružje i da se ilegalni režim raspusti. U suprotnom, antiterorističke operacije će se nastaviti do kraja", saopštilo je azerbejdžansko predsedništvo.
Te vlasti su danas navele da su pokrenule "antiterorističke operacije" protiv snaga Jermenije u Nagorno Karabahu, oblasti oko koje se spore te dve države.
Ubrzo posle toga su jermenske separatističke vlasti u toj enklavi javile da su glavni grad Nagorno Karabaha Stepanakert i drugi gradovi u toj oblasti na meti "jakih napada".
 
 
Lokalne vlasti Nagorno-Karabaha su večeras saopštile da je pet osoba ubijeno i 80 ranjeno prema novom bilansu sukoba na tom području.
 
Te vlasti su dodale da azerbejdžanska vojska koristi artiljeriju, jurišne bespilotne letelice i borbene avione u sukobu.
 
Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha, a sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.
Od tada su ruski vojnici stacionirani u Nagorno-Karabahu, ali se Jermenija već duže vreme žali na njihovu neefikasnost. Ruska izolacija na međunarodnoj sceni, zbog sukoba u Ukrajini, takođe ograničava manevarski prostor Moskve.
 
Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života.
  • Eon

    20.09.2023 06:52
    Srbi sve znaju
    Šta kažu ovdašnji "stratezi" i "stručnjaci"? Očekuje se žučna rasprava.
  • Нс бој

    20.09.2023 02:15
    Азери су луди и не дају своју територију без обзира што ту живе Јермени,а ми смо паметни и дајемо Косово јер ту живе већином Албанци.
    Још један чист доказ о глупим причама људи који пропагирају да треба да се одрекнемо Косова јер ту и онако нас мало има,шта ће нам наша територија,окренимо се будућности и сличне плаћене глупости.
  • Ratko

    19.09.2023 22:53
    Ameri razvlače front Rusima...jasno ko dan..očekujem i Gruziju sledeću

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.