Zelenski: Rusija sve koristi kao oružje, od hrane do energenata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija sve koristi kao oružje, od hrane do energenata.
Zelenski: Rusija sve koristi kao oružje, od hrane do energenata
Foto: Beta/AP
"Od početka agresije, Rusija je blokirala naše crnomorske i azovske luke, a svakodnevno napadaju luke na Dunavu. Rusija pokušava da iskoristi nestašicu hrane na svetskom tržištu kao oružje, u zamenu za priznanje okupiranih teritorija", rekao je Zelenski u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
Rusija, dodao je, koristi kao oružje cene hrane, energente.
"Rusija pretvara nuklearnu energiju u oružje, pogledajte šta rade u elektrani u Zaporožju, granatiraju, okupirali su je, a sada ucenjuju radijacijom", rekao je Zelenski, a objavio na svom Telegram kanalu.
 
Pozvao je ceo svet na solidarnost i jedinstvo kako bi ljudski životi bili spaseni, rekavši da zbog nuklearnog oružja svaki rat može biti poslednji.
 
"Ukrajina čini sve da se posle ruske agresije niko više ne usudi da napadne drugu zemlju. Oružje mora biti obuzdano, ratni zločini kažnjeni, a deportovani se moraju vratiti kući. Okupator mora vratiti teritoriju", naveo je on.
 
Pomenuo je i decu otetu i deportovanu tokom rata, rekavši da ih u Rusiji uče da mrze Ukrajinu i da je to genocid.
 
Zelenski je ocenio i kao uznemirujuće što neki u Evropi "potkopavaju solidarnost" i postavljaju "pozornicu za moskovskog glumca".
 
Evropska komisija ukinula je embargo na uvoz ukrajinske robe, ali su ga Poljska, Češka i Mađarska samoinicijativno produžile što su argumentovale slabljenjem položaja lokalnih poljoprivrednika i proizvoda.
 
Kako prenosi AP, u ime Rusije Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u subotu bi trebalo da se obrati šef diplomatije Sergej Lavrov.
  • Mile

    21.09.2023 12:58
    Gde ste rusofili. Hoće putin do Berlina? Jadan ni Ukrajinu ne može da završi kako je zamislio.
  • Kuzman

    20.09.2023 10:47
    E samo si nam ti falio s tvojim tiradama ko da nemamo našeg narcisa da nam soli pamet svaki dan
  • Klošarkabana

    20.09.2023 09:56
    Ajde?!
    Nametanje interesa pomoću ekonomskih i finansijskih instrumenata nije izmislila Rusija. To svi rade pa čak i Kinezi a zapadni partneri su u tome pro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.