FOTO, VIDEO: Policija Venecuele preuzela kontrolu nad zatvorom kojim su upravljali kriminalci

Vlasti Venecuele ponovo su preuzele kontrolu nad najpoznatijim venecuelanskim zatvorom Tokoron, koji je u potpunosti bio pod kontrolom kriminalaca.
FOTO, VIDEO: Policija Venecuele preuzela kontrolu nad zatvorom kojim su upravljali kriminalci
Foto: Beta/AP
Angažovano je oko 11.000 pripadnika policije i desetine oklopnih vozila kako bi vlasti ponovo preuzele kontrolu. Zatvor je sada potpuno ispražnjen, a oko 2.500 zatvorenika prebačeno u druge zatvore.
Zatvor je kontrolisala banda Tren de Aragva, koja se raširila po Venecueli i još najmanje osam zemalja Latinske Amerike.
 
Prema istrazi koju je sprovela venecuelanska novinarka Rona Riskez, s kojom je razgovarao AFP, policija je do sada ostajala napolju, a upravljanje zatvorom bilo je u rukama bande koja je iznuđivala zatvorenike, ali nudila neobične usluge, s bazenom, zoološkim vrtom, klađenjem, salama i sportskim terenima.
 
 
U saopštenju za javnost venecuelanska vlada pozdravila je "uspešnu" operaciju i "apsolutnu kontrolu nad kaznionicom Tokoron".
 
 
Policija je upala u zatvor oko 7 sati ujutro, bacajući granate i pucajući. Operacija je trajala dvadesetak minuta, a zvaničan izveštaj za sada nije bilo moguće dobiti.
 
 
Nekoliko uhapšenih iskoristilo je zbrku da pobegne, navodi policijski izvor. Sudbina vođe Tren de Aragva, Hektora Gerera Floresa poznatog kao "Nino Guerrero" (dete ratnik), koji je u zatvoru služio 17-godišnju kaznu zbog ubistva i trgovine drogom, nije poznata.
Banda Tren de Aragva, koji navodno broji oko 5.000 kriminalaca, pojavila se 2014. godine, a bavi se "klasičnim" mafijaškim poslovima: otmicama, pljačkama, drogom, prostitucijom, iznudom.
 
 
Istraživački centar InSight Crime tvrdi kako se grupa bavi i krijumčarenjem migranata, a svoj uticaj je proširila na druge aktivnosti, neke legalne, ali i na ispiranje zlata i ilegalno rudarenje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.