VIDEO Kanadski parlament tapšao nacisti: Pripadnik SS-a predstavljen kao ukrajinski heroj

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota izvinio se jer je prilikom dočeka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog predstavio veterana Vafena SS-a kao "ukrajinskog heroja".
Dva dana ranije Rota je predstavio 98-godišnjeg Jaroslava Hunku kao "ukrajinskog heroja" u Donjem domu kanadskog parlamenta.
Hunka je u Drugom svetskom ratu bio pripadnik 14. grenadirske divizije Vafen SS-a koju su uglavnom činili Ukrajinci iz Galicije. Jevrejska organizacija za ljudska prava Prijatelji Centra Simon Vizental zatražila je od Rote zbog toga izvinjenje.
Rota je preuzeo odgovornost za, kako je kazao, propust i istakao je da je inicijativa "u potpunosti" njegova. 
 
"Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim zbog svoje odluke", rekao je, uputivši "najdublje izvinjenje" jevrejskim zajednicama.
 
 
Zelenski se u Donjem domu zahvalio Kanadi na pomoći u ratu protiv Ukrajine, a nakon obraćanja Zelenskog Rota je Hunku, koji je bio prisutan u dvorani, pohvalio zbog borbe za ukrajinsku nezavisnost od Moskve. Hunka je dobio ovacije prisutnih.
 
"U vreme rastućeg antisemitizma i izvrtanja činjenica o Holokaustu, neverovatno je uznemirujuće videti kanadski parlament kako tapše pojedincu koji je bio član Vafen -SS-a, vojnog ogranka nacista odgovornog za ubistva Jevreja i drugih", poručila je organizacija Prijatelji Centra Simon Vizental.
"Mora se dati objašnjenje o tome kako je ova osoba ušla u svete dvorane kanadskog parlamenta i dobila priznanje predsednika Doma i ovacije", dodaje se. 
 
Rota je istakao da niko, uključujući kolege parlamentarce i ukrajinsko izaslanstvo, nije bio upoznat s njegovim planom i predviđenom izjavom.
  • Yip Man

    26.09.2023 08:24
    Ma daj, nije to nista. Mi dizemo spomenike ratnim zlocincima. Imamo drazu mihajlovica, nedica, kalabica ... i ostali a tu se kao gadimo na fasizan i nacizam. Ko je ono bese na vlasti u srbiji sa geslom 100 muslimana za jednog srbina????
  • milenko

    26.09.2023 04:47
    Tapšanje nacistima
    Koliko godina su tapšali(lizali pakšu) nacistima i fšistima ''čuveni heroji Halijarda'' ???.
  • B

    25.09.2023 18:27
    jeste mali i kratak
    Ali trenutak istine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.