Zatvorske kazne za roditelje koji odbiju da vakcinišu decu u Pakistanu

Vlasti u pakistanskoj provinciji Sind su donele zakon kojim se roditeljima preti zatvorom do mesec dana ako odbiju da vakcinišu svoju decu protiv dečije paralize ili osam drugih bolesti.
Zatvorske kazne za roditelje koji odbiju da vakcinišu decu u Pakistanu
Foto: Pexels
 
Stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije se pribojavaju da će nove mere samo još više potkopati poverenje u vakcine protiv dečje paralize, posebno u zemlji u kojoj mnogi veruju u lažne zavere o njima i gde su desetine osoba koje vrše vakcinaciju ubijene.

Pakistan i susedni Avganistan su jedine zemlje u kojima širenje dečije paralize nikada nije zaustavljeno. Bolest uglavnom pogađa decu do pet godina.

U januaru je oko 62.000 roditelja, uglavnom u pakistanskoj provinciji Sind, odbilo vakcinaciju protiv dečije paralize za svoju decu, što je navelo tamošnje vlasti da predlože novi zakon sa drakonskim kaznama.
 
Zakonom bi se roditelji kažnjavali do mesec dana zatvora jer nisu vakcinisali svoju decu protiv određenih bolesti, a takođe bi mogli da budu kažnjeni novčanom kaznom do 50.000 rupija (168 dolara).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.